Emeritus hoogleraar RUG in DVHN-Live: 'Positie Biden versterkt door bestorming'

Doeko Bosscher. Foto: Jaspar Moulijn

De bestorming van het Capitool door aanhangers van aftredend president Donald Trump heeft volgens emeritus hoogleraar Doeko Bosscher een averechts effect.

In plaats van sterker, is de machtspositie van Trump verder verzwakt. De nieuwe president, de democraat Joe Biden die op 20 januari wordt geïnaugureerd, profiteert ervan, aldus Bosscher. ,,Bidens positie is erg versterkt door dit malle gedoe van Trump”, zei Bosscher donderdagochtend in een gesprek met DVHN-Live.

,,Tot woensdag koesterden veel Amerikanen de dagen waarop Trump nog president is, als laatste dagen waarin het nog goed gaat met het land. Het aantal mensen dat dit echt vindt, is sinds woensdag echt afgenomen.”

Republikeinse congresleden die hadden aangekondigd zich te zullen verzetten tegen de benoeming van Biden als president, trokken de steun aan Trump na de bestorming van het Capitool in. Zijn vice-president Mike Pence bekrachtigde als voorzitter van de zitting van het congres daarnaast de benoeming van Biden.

Dolksteek in de rug

,,Feitelijk deed Pence gewoon wat de wet hem opdraagt”, zegt Bosscher (71), emeritus hoogleraar eigentijdse geschiedenis, met de Verenigde Staten als specialisatie. ,,Maar voor Trump zal het voelen als een absolute dolksteek in de rug door zijn vice-president.”

Trump heeft wat Bosscher betreft olie op het vuur gegooid met zijn dubbelzinnige videoboodschappen, waarin hij enerzijds zijn aanhangers prijst en benadrukt dat de verkiezingen zijn gestolen en aan de andere kant zegt dat er gehoor moet worden gegeven aan de ordetroepen om de bezetting te beëindigen.

,,Deze man is een vat vol tegenstrijdigheden en ik vraag me af of hij alles nog wel op een rijtje heeft”, zegt Bosscher. ,,Zijn leeftijd heeft hier ongetwijfeld mee te maken.” Trump is 74 jaar, Biden overigens vier jaar ouder.

Wappies

De Trump-aanhangers die woensdag het Capitool bestormden, waren volgens Bosscher niet uit op bloedvergieten. ,,Toen ze eenmaal binnen waren, waren ze zelf ook verbaasd. Zo van: hé, het is gelukt. En nu?”. Evenmin zijn het mensen die volgens hem mensen die allemaal moeten worden weggezet als wappies of gekkies. ,,In die bewoordingen ga ik niet mee. Dan verdiep je alleen maar de kloof. Maar wat we hebben gezien is wel heel primitief. Dan zie je dat beschaving soms maar een heel dun schilletje is. Gaat dat er af, dan komen de oerkrachten los.”

Biden is wat Bosscher noemt de juiste man die de kloof kan gaan dichten. Hij wil met de tegenstander in gesprek en heeft, mede omdat hij al zo’n halve eeuw rondloopt in Washington, stevige banden met de overkant. ,,Mitch McConnell, de Republikeinse leider van de Senaat, is bijvoorbeeld een vriend van hem”, weet Bosscher.

Bidens valkuil

Bosscher ziet bij Biden wel een valkuil: ,,Die toespraak, waarin hij opriep ‘this must stop’, die duurde toch wel erg lang. En het was duidelijk dat hij er van genoot. Je moet vermijden dat je blij bent zo’n verzoenende toespraak te mogen houden, want daarmee krijg je het tegenovergestelde effect.”

Hij verwacht niet dat Trump op 20 januari naar de inauguratie van zijn opvolger komt. ,,Dat zou uniek en on-Amerikaans zijn”, zegt Bosscher. ,,Je kunt een zuur gezicht hebben, maar je moet daar wel gaan zitten. Hij komt dan niet omdat hij het een charade vindt.” Alleen als Melania of Ivanka ,,hem in de tang neemt” zou hij van gedachten kunnen veranderen, denkt Bosscher. ,,Zijn familieleden zijn zo’n beetje de enigen naar wie hij nog luistert. En met Trump weet je het nu eenmaal nooit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen