Enerverend verkiezingsdebat in Groningen over zorg, krimp en windmolens

Debat Provinciale Staten DvhN Groningen 2019

Meer of minder markt in de zorg? Voor gedeputeerde en lijsttrekker Eelco Eikenaar van de SP is het zonneklaar.

,,De zorg kun je niet overlaten aan de vrije markt en de zorgaanbieders.’’ Wat je dan krijgt is dat de zorg in gebieden die gebukt gaan onder krimp en vergrijzing onder ‘grote druk’ komt te staan, met ziekenhuizen of afdelingen die dreigen dicht te gaan.

De VVD wil marktwerking in de zorg juist niet afschaffen, werpt Laura Dijkstra tegen. ,,Daardoor hebben mensen meer keuzevrijheid. De provincie moet niet strijden om het behoud van een ziekenhuis, maar als regisseur stimuleren dat zorgaanbieders gaan samenwerken.’’

Ouderwetse tegenstellingen

De tegenstellingen tussen de politieke partijen op het gebied van de zorg klonken gisteravond ouderwets in de oren tijdens het eerste grote debat over de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. Kandidaten van twaalf van de veertien partijen die eraan meedoen kruisten de degens tijdens een drukbezochte bijeenkomst, georganiseerd door Dagblad van het Noorden en diverse burgerbelangenorganisaties.

De avond ging behalve over zorg ook over energie en leefbaarheid. Het mocht voor de verandering een keer niet over de aardbevingen gaan. Daardoor ging het al snel over windmolens. Hoge windmolens op zee prima, maar niet op land, vindt lijsttrekker Dries Zwart van Partij voor het Noorden. ,,We denken dat we richting waterstof moeten gaan, maar moeten daarvoor wel de tijd nemen.’’ Gerrit Jan Steenbergen van ChristenUnie is van mening dat windmolens wel op land mogen, ‘maar niet in kwetsbare landschappen als het Middag-Humsterland’.

Referendum

Lijsttrekker Bram Schmaal van Groninger Belang vindt dat je de plaatselijke bevolking mee moet laten beslissen ‘via een referendum’. Dijkstra gaf nog een opmerkelijk VVD-standpunt ten beste: ,,Laat de industrie in de Eemshaven meebetalen aan de energietransitie.’’

De leefbaarheid van de provincie laat nogal te wensen over, daarover verschillen de partijen niet van mening. Aardbevingen, krimp, vergrijzing, windmolens, gebrek aan openbaar vervoer.

Lijsttrekker Nienke Homan van GroenLinks en Statenlid Geert Kamminga van D66 wedijveren voor ondersteuning van coöperaties op diverse terreinen, van energieopwekking tot burenhulp. Lijsttrekker Johan ten Hoove van 50PLus maakt zich zorgen om vereenzaming van ouderen op het platteland. Daarvoor had hij een aantal remedies: goed openbaar vervoer, zorg niet te ver weg en genoeg culturele activiteiten.

Stokpaardje

Lijsttrekker Ton van Kesteren van PVV kwam meerdere malen met zijn stokpaardje op de proppen: stop toch eens met de miljardenverspilling aan duurzaamheid. ,,Daar zitten de mensen niet op te wachten. Wij staan niet voor ideologische maar voor realistische politiek.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.