Engelsmanplaat krijgt nieuwe wachtpost

GRONINGEN Staatsbosbeheer plaatst in juni een nieuwe wachtpost op de Engelsmanplaat, een onbewoonde zandplaat in de Waddenzee tussen Ameland en Schiermonnikoog.

De wachtpost moet de markante 35 jaar oude vogelwachtershut op palen vervangen. Architect Niko Hoebe heeft het ontwerp gemaakt en op 1 juni begint aannemer De Boer & De Groot Civiele Werken met de bouw.

In het broedseizoen waken vrijwillige vogelwachters over de Engelsmanplaat. De nieuwe wachtpost komt 800 meter oostelijker op de plaat dan de huidige hut. Daarmee komt de post een stuk dichter bij de vaargeul naar Schiermonnikoog. Deze verplaatsing is goed voor de rust op de belangrijke broed- en rustplekken op Engelsmanplaat en het nabije Rif.

De nieuwe post wordt gebouwd op een ruime afstand van de broedkolonie, maar wel in een periode waarin de doortrekkende wadvogels afwezig zijn. Er wordt alleen gewerkt bij daglicht en bij laagwater. De oude hut wordt direct na afronding van de nieuwe wadwachtpost in juli afgebroken. De vervanging van de hut moet binnen vijf weken voltooid zijn. Wellicht krijgt de oude hut een plek op Ameland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.