Enkelband beter dan speurteam?

Een enkelband zou het het opsporen van tbs’ers op de vlucht eenvoudiger maken. Bij de resocialisatie is het niet nodig, tenzij...

Tbs’ers bij verlof altijd voorzien van een enkelband biedt geen garanties en is niet altijd nodig in het resocialisatietraject, zegt de Van Mesdagkliniek. De kliniek reageert daarmee op het nieuws dat een patiënt afgelopen zondag niet terugkeerde van verlof.

Elektronisch toezicht via een enkelband zou het opsporen van een niet teruggekeerde tbs’er wel eenvoudig maken. Nu moeten 35 speciaal getrainde politiemensen van het ‘Fugitive Active Search Team’ de patiënt zien te lokaliseren.

Lang niet altijd nodig

Maar een enkelband, waardoor altijd de gps-positie kan worden bepaald van de drager, is lang niet altijd nodig bij het resocialiseren van een tbs-patiënt, zegt Petra de Maar, woordvoerster van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag in Groningen.

„Wij hebben slechts enkele patiënten bij wie we dat doen. Dan achten we een extra zekerheid noodzakelijk, waardoor we ook toezicht kunnen houden of iemand het afgesproken programma nakomt. Maar dat is een heel kleine minderheid”, aldus De Maar. In het geval van de vorig weekend niet teruggekeerde tbs’er was geen sprake van elektronisch toezicht.

„Tijdens de behandeling is er altijd sprake van risicomanagement. Dus ook bij verlof. Dat betekent dat we op meerdere manieren beoordelen welke risico’s er zijn bij een patiënt en welke maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen die risico’s onder controle te houden. Dat is altijd maatwerk”, zegt de kliniek-woordvoerster.

Geen garantie

Een enkelband is vaak niet nodig in de fase van onbegeleid verlof, aldus de kliniek. „In de meeste gevallen geldt dat wanneer we dit wel nodig zouden vinden, we de patiënt niet onbegeleid naar buiten laten gaan.” Bovendien biedt het geen garantie dat het recidive tegengaat. „Je moet het meer zien als een stok achter de deur, om toezicht te houden op afspraken. Je kunt niet iedereen standaard naar buiten sturen met een enkelband. Er komt een moment dat die afmoet. We maken telkens de afweging: welke risico’s zijn er en welke vrijheden en verantwoordelijkheden van een patiënt passen daarbij.”

Doorknippen

Een enkelband geeft geen zekerheden, omdat die ook kan worden doorgeknipt. Het elektronische toezicht zou, volgens de kliniek, haaks staan op vorderingen die een patiënt heeft gemaakt als hij eenmaal op onbegeleid verlof mag. Dit kan alleen als een patiënt al langdurig is behandeld. Een tbs’er mag pas buiten de kliniek als het recidivegevaar nihil wordt geacht. De eerste keren onder begeleiding van beveiligers. ,,Alles gaat stapsgewijs. Steeds toetsen we of het verantwoord is de volgende stap te zetten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.