Maar liefst 514 kappers, nagelstudio’s en massagesalons telt Groningen. Elk jaar komen daar twintig bij. Tijd voor controle, want wordt er geld witgewassen of fraude gepleegd? We liepen donderdagmiddag mee bij de omvangrijke actie.

Donderdagmiddag, 15.00 uur. In het Groninger stadhuis verzamelen zich 25 controleurs van politie, Belastingdienst, gemeente en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW).

Samen gaan zij een verrassingscontrole uitvoeren bij acht kapperszaken, nagelstudio’s en massagesalons, gevestigd binnen een straal van zevenhonderd meter aan de Nieuwe Ebbingestraat.

Gewapend

De actie is twaalf weken lang voorbereid, vandaag is de ‘actiedag’. Op de agenten na zijn de controleurs onopvallend gekleed. Maar een aantal is wél gewapend. Voordat de ISZW-inspecteurs vertrekken, doen ze steekwerende vesten aan.

loading

De diensten vermoeden misstanden binnen de beautybranche. In Groningen stijgt die branche jaarlijks met een twintigtal nieuwe zaken, terwijl het bewonersaantal niet gelijkmatig meestijgt. De controlerende instanties vragen zich af waar al die omzetten vandaan komen.

Schimmige zaakjes

„Uit een analyse van augustus vorig jaar blijkt onze stad 514 kapperszaken en schoonheidssalons telt”, zegt Hans Coenraads, woordvoerder van het Groninger stadsbestuur. De vrees is dat misdaadgeld via schimmige zaakjes de bovenwereld bereikt.

„Als er zoveel kapperszaken in één straatje zitten, roept dat vragen op. Die kan je het beste beantwoorden door gezamenlijk te kijken welke informatie bekend is én ter plekke nader onderzoek doen.”

Coenraads benadrukt dat de zaken alleen gecontroleerd worden. Ze worden formeel nergens van verdacht.

De gemeenteambtenaar die de actie minutieus heeft voorbereid, geeft alle diensten voor vertrek het woord. ISZW wil graag dat collega’s duidelijk vastleggen wie er aanwezig is, óók klanten, want die kunnen getuigen zijn.

‘Verhuur van kappersstoelen’

En de inspectie wijst op een mogelijkschijnconstructie die kapperszaken gebruiken om loonbelasting, minimumloon en arbeidstijden te omzeilen: de ‘verhuur van kappersstoelen’ aan zogenaamde zelfstandige kappers.

Onzin, veelal, maar moeilijk te bewijzen, erkent een van de inspecteurs. „Daar is moeilijk doorheen te prikken, is het écht zo, of toch een verkapt dienstverband?” Dus noteren ze of de kappers hun eigen knipspullen hebben, eigen materialen gebruiken, zelf afspraken plannen en reclame maken.

De klant kan het eenvoudiger: „Als je geknipt wordt voor 12 euro, dan moet je logisch nadenken: dat kán niet”, zegt de inspectrice. En laat nu precies dát bedrag prijken op de etalage van een knip- en massagesalon waar ze een uurtje later binnenvallen: ‘ KNIPPEN 12 EURO

Nep-klandizie

Juist de schoonheidsbranche leent zich volgens politie, justitie en gemeente goed voor het camoufleren van ‘fout geld’. Door zwart geld als omzet aan te slaan op de kassa in een kapperszaak, schoonheidssalon of nagelstudio kan misdaadgeld worden witgewassen.

Klandizie is te ‘faken’ in een administratie en moeilijk te controleren voor instanties. Alleen met observaties kan de belastingdienst bewijzen dat een zaak in werkelijkheid amper klandizie heeft. Maar dat is erg arbeidsintensief; inspecteurs moeten dan dagenlang een winkel in de gaten houden.

Ook in andere plaatsen zijn soortgelijke controles geweest, zoals Apeldoorn en Breda. Ook daar vonden de bestuurders dat er wel erg veel kappers-, zonne- en nagelstudio’s waren.

Witwassen drugsgeld

Volgens onderzoekers zijn niet alleen kapperszaken ‘handig’ voor het witwassen van misdaadgeld. Ook wordt gekeken naar belwinkeltjes, ijssalons, autoverhuurbedrijven en horecazaken.

Volgens bronnen worden sommige van die bedrijven in Groningen in verband gebracht met drugscriminaliteit; verdiend geld uit de drugswereld wordt er witgewassen.

Voor vertrek worden de afspraken tijdens de controle nog eens herhaald in de raadszaal. De actie moet de informatiepositie versterken over ondermijnende criminaliteit. Vier teams gaan gelijktijdig de eerste vier zaken binnen.

Verrassingseffect

De team krijgen allemaal vooraf een informatiemap met de belangrijkste uitkomsten van de analyses die de afgelopen maanden zijn gemaakt over die zaakjes. De controleurs benaderen de winkel via zijweggetjes, om het verrassingseffect te behouden. Politieagenten blijven buiten om te zien of mensen zich snel uit de voeten maken.

Buiten op straat beent een keurige geknipte man in kostuum en nette schoenen voorbij. Aan zijn oor een telefoon geklemd: ‘ Ineens een controle binnen, joh! ’ De agenten lachen: zat-ie écht bij de kapper of bij een van de massagesalons?

Illegaal bordeel

De gemeenteambtenaar, die anoniem wil blijven: „In deze straat hebben we vorig jaar twee keer geconstateerd dat een massagesalon ook seksuele diensten aanbood. Die toko is toen een half jaar dicht gegaan.”

En ook nu weer zijn de controleurs gestuit op een masssagehok waar in het duister werd gemasseerd. „Tja, kan sekswerk zijn, maar dan moet je het wel kunnen aantonen.”

De complete resultaten worden binnenkort bekend gemaakt. „Maar we hebben zeker een aantal opvallende dingen aangetroffen in de kassasystemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen