Eredoctoraat van Rijksuniversiteit Groningen voor Ban Ki-moon

Ban Ki-moon krijgt een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen. De voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties zal het doctoraat in ontvangst nemen als hij op 17 oktober het hoofdkwartier van het nieuwe VN-klimaatcentrum in Groningen opent.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verleent het eredoctoraat aan Ban Ki-moon voor het tot stand brengen van het Klimaatakkoord van Parijs en zijn verdiensten op het gebied van vrede en veiligheid.

Aanpak opwarming aarde speerpunt

Tussen 2007 en 2016 was de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon secretaris-generaal van de VN. De aanpak van de opwarming van de aarde was een van zijn speerpunten. Niet alleen bij het VN Klimaatverdrag van 2015 speelde hij een grote rol, hij heeft zich ook breder ingezet om het milieu te beschermen en duurzame ontwikkeling te bevorderen, door zijn ‘Sustainable Development Goals’.

Ban Ki-moon is onlangs benoemd als voorzitter van de Global Commission on Adaptation, de commissie achter het VN-klimaatcentrum dat zijn hoofdkwartieren krijgt in Groningen en Rotterdam. Dat Global Centre on Adaptation is bedoeld om landen te helpen met aanpassingen aan klimaatverandering, zoals extremere weeromstandigheden, stijging van de zeespiegel en klimaatvluchtelingen. Het Groningse deel van het klimaatcentrum komt in de Energy Academy, het duurzame onderwijsgebouw van de RUG.

Stuwende kracht

Volgens rector-magnificus Elmer Sterken heeft de RUG de Sustainable Development Goals van Ban Ki-moon omarmd in speerpunten Healthy Ageing, Energy en Sustainable society. ,,Vanuit ons wetenschappelijk onderzoek werken we al jaren aan diverse klimaatveranderingsvraagstukken en de laatste jaren is daarbij steeds meer aandacht gekomen voor het aanpassen aan veranderende klimatologische omstandigheden.’’

Een universiteit kan een eredoctoraat verlenen voor niet-academische prestaties, op bijvoorbeeld maatschappelijk of academisch gebied. Ban Ki-moon krijgt geen verbintenis met de RUG, al hoopt de Groningse universiteit wel dat hij betrokken blijft bij haar onderzoek naar klimaatveranderingsvraagstukken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.