Erica van Lente met LHBT-ers uit Bedum op de roze loper: ‘Welke burgemeester doet dat nou?’

Foto Jeroen van Urk (www.jeroenvanurk.nl) en Annemoon van Hemel(www.annemoonvanhemel.nl).

Erica van Lente, burgemeester van Bedum, staat met LHBT-ers op een roze loper voor de toren van Westerdijkshorn. De foto hangt op een tentoonstelling over lokale democratie.

Door mee te werken aan de expositie wil Van Lente een podium geven aan de LHBT-ers in haar gemeente. Die afkorting staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Als raadslid in Groningen had ze al aandacht voor mensen die vanwege hun geaardheid te maken hadden met uitgaansgeweld. Ook in Bedum zocht zij ze op.

Burgemeestersbeweging

Het fotografisch portret, met op de achtergrond de fraaie toren van Westerdijkshorn, is de tweede in de serie ‘De Burgemeestersbeweging’. Een idee van raadslid, adviseur en griffier Jeroen van Urk en Annemoon van Hemel, fotografe met een voorliefde voor het publieke domein. Zij streven ernaar in iedere provincie met één burgemeester diens eigen, persoonlijke verbeelding te maken van hun kijk op nieuwe lokale democratie.

Dag van de Lokale Democratie

De foto wordt geëxposeerd tijdens de Dag van de Lokale Democratie op 17 november in Nieuwegein, en zal daarna rondreizen door het land. De tentoonstelling is een initiatief van de Democratic Challenge van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in samenwerking met Code Oranje, maatschappelijke beweging voor co-operatieve democratie.

Binnenlandse Zaken

De landelijke Dag van de Lokale Democratie2 wordt georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG en de beroepsverenigingen van burgemeesters, raadsleden, wethouders, griffiers en gemeentesecretarissen.

Van Lente staat op de foto met (van voren naar achteren): Woutera Roos, Hanneke Hoeksema, Samantha Roos, Wander Vorstman (met regenboogplu) en Janny Hoeksema. Zij zijn blij met de ruimte die hen wordt geboden: ,,Welke burgemeester doet dat nou?’’

Rutger Kopland

De tekst bij de foto is geïnspireerd op de regel ‘Je kunt gaan waarheen je wilt’ van dichter Rutger Kopland in zijn Brief uit het beloofde land . De strekking is dat anders dan in het gedicht de toren van Westerdijkshorn niet verboden is. Het is er herfst, maar Van Lente zaait er nieuwe ruimte voor een groep LHBT’ers in de Bedumer gemeenschap: ,,Voor de lokale democratie is de stem van alle groepen van belang.’’

Democratie bestaat immers niet zonder diversiteit, diversiteit niet zonder zichtbaarheid. Een omslag naar gemeenschapsdemocratie lukt volgens Van Lente alleen als iedereen bij de gemeente in beeld is. Als burgemeester doet zij moeite om discriminatie vóór te zijn, door kennis te maken met andere werelden en ruimte te bieden voor andere opvattingen: ,,Als bestuurder moet je de boer op. Inwoners de hand reiken. Met je voeten in de modder. Of op een roze ondergrond.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen