Esmé van den Boom en Marthe van de Grift winnen Hendrik de Vriesstipendium

Esmé van den Boom en Marthe van de Grift zijn de winnaars van het Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk literatuur en beeldende kunst.

Rosa Everts wint de publieksprijs. Wethouder Paul de Rook (D66) van cultuur maakte dit zaterdagavond bekend tijdens het talentenfestival Wildvang dat plaatsvond in het Centrum Beeldende Kunst Groningen.

Het Hendrik de Vriesstipendium is een aanmoedigingsprijs voor jonge Groninger kunstenaars die jaarlijks wordt uitgereikt. Beide winnaars krijgen een bedrag van zesduizend euro waarmee ze hun plannen kunnen realiseren.

Onderzoek naar moederschap

Esmé van den Boom krijgt de prijs vanwege haar voorstel voor onderzoek naar moederschap. De jury schrijft: ‘Ze benadert dit vanuit een heel persoonlijk perspectief, maar weet het onderwerp in haar voorstel te verbreden naar de Groningse situatie en naar algemene maatschappelijke thema’s, zoals de maakbaarheid van het leven en de positie en rol van de vrouw als moeder’.

Marthe van de Grift schetst - aldus de jury - ‘in haar aanvraag een helder, goed gemotiveerd beeld van hoe zij dingen ziet en geeft deze impressie en vondsten vervolgens vorm in fotografisch beeld’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.