De 130 jaar oude graansilo op de kop van de Oosterpoort in Groningen verandert deze zomer in een restaurant. De Maripaan Groep (Jumbo) heeft vergunning voor 120 stoelen binnen en 120 op het terras.

Anrico Maat van de Maripaan Groep zegt dat het nieuwe restaurant, Graansilo Eten & Drinken geheten, dient ter ondersteuning van het Graansilo Bier dat wordt gebrouwen in het voormalige graanpakhuis. Hij verwacht dat het restaurant over drie maanden z’n deuren opent.

De Maripaan Groep is eigenaar van 15 Jumbo-supermarkten in het Noorden van Nederland en timmert in Groningen aan de weg: onder andere Merckt aan de Grote Markt, het Feithhuis, Hema in Paddepoel en La Place dat terugkeert in de voormalige V&D aan de Grote Markt is in handen van de onderneming.

Oosters badhuis

Het kantoor van de Maripaan Groep is sinds enkele jaren ook gevestigd in de oude Graansilo die vijf verdiepingen mat kantoorruimtes telt. Het pakhuis werd in 1890 gebouwd in opdracht van graanhandelaar Michael Derk Botje en was een kleine eeuw in gebruik. Toen de graanhandel eruit verdween, stond de silo leeg en verpauperde. Sloop dreigde, maar de buurt kwam daartegen in verweer.

Even leek de Graansilo te veranderen in een oosters badhuis, maar uiteindelijk kocht reclamebureau Adfo Movere het voor een gulden. Naast het reclamebureau kwam er op de begane grond een horecagelegenheid in: Silo Today. Die sloot in 2015 haar deuren.

Rooftopbar Merckt

Anrico Maat van de Maripaan Groep verwacht dat de rooftopbar van Merckt eind juli z’n deuren opent. Ondertussen zijn de werkzaamheden binnen Merckt volop bezig.

Maat zegt dat de uiteindelijke invulling van Merckt niet veel zal afwijken van de foodmarkt die horecaondernemer Patrick Beijk in samenwerking met projectontwikkelaar MWPO er in wilde vestigen. Beijk stapte dit voorjaar uit Merckt.

Voorts zegt Maat te verwachten dat supermarkt Jumbo en restaurant La Place in de voormalige V&D - thans Groot Handelshuis geheten - hun deuren in december openen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen