Europees Buro veur Kleine Taelen wil Twij Deuntjes houden

In een open brief aan directie en hoofdredactie van RTV Noord dringt het EBLT (Europeesk Buro foar Lytse Talen) oftewel EBKT (Europees Buro veur Kleine Taelen) aan op behoud van de programma’s Twij Deuntjes en Klouk.

Het radioprogramma voor streektaalmuziek en de Groninger kennisquiz op televisie worden vanwege bezuinigingen bij de provinciale omroep met ingang van het nieuwe jaar van de zender gehaald.

Het in Leeuwarden zetelende bureau voor kleine talen, zoals het Nedersaksisch waar het Gronings onder valt, is geschrokken van dit besluit. ,,Het is een groot verlies voor de Nedersaksische taal dat deze programma’s geschrapt worden. Het is namelijk erg belangrijk dat mensen zich kunnen uiten in hun moedertaal en programma's zoals deze zijn erg belangrijk om de verbinding met de moedertaal niet verloren te laten gaan. Graag onderstrepen wij dat iets wat verloren gaat, vaak niet gauw terugkomt,” schrijft voorzitter Froukje de Jong-Krap van het EBLT.

Het bureau is niet de enige die voor behoud van de programma’s in de pen geklommen is. Het Bureau Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen vindt het onbegrijpelijk dat RTV Noord met Klouk en Twij Deuntjes waardevolle Groningse programma’s wegbezuinigt. Die boodschap hebben Vlissinger Joop van den Bremen, autoriteit op gebied van streektaalmuziek, en Henk Bloemhoff, secretaris van Streektaal Organisaties Nedersaksisch Taalgebied (SONT) onafhankelijk van elkaar ook via open brieven kenbaar gemaakt.

Maandagmiddag is er een demonstratie in de kantine bij RTV Noord om het behoud van Twij Deuntjes te bepleiten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.