Eurosonic Noorderslag naar Damsterplein

Popfestival Eurosonic Noorderslag moet in januari noodgedwongen uitwijken naar een aantl nieuwe locaties. De belangrijkste zijn het Damsterplein en het voormalige terrein van de Suikerunie bij het Hoendiep.

Aan het Boterdiep, in het Ebbingekwartier, wordt geen festivalterrein meer ingericht. Daarvoor in de plaats worden twee tenten geplaatst op het Damsterplein. De 3FM Cathedral, die er wordt omgedoopt tot Damsterstage, en Jack Daniel's Barn. Daarnaast herrijst SummberLabb op de Oosterkade waar een loopbrug voor verbinding met de Winschoterkade zorgt. Dat zijn de meest in het oog springende veranderingen die de organisatie van Eurosonic Noorderslag doorvoert. Omwonenden zijn hierover gisteren per brief geïnformeerd.

Bouwwerkzaamheden maakt het na vijf jaren niet langer mogelijk het terrein in het Ebbingekwartier grootschalig te gebruiken voor het festival. Dit betekent ook dat alle bezoekers ditmaal voor het eerst hun polsbandje moeten ophalen in de box office die wordt ingericht in de parkeergarage Damsterdiep. ,,Overdekt en dat is fijn omdat het nog wel eens wil regenen”, stelt Peter Sikkema.

De festivalmanager bevestigt verder dat honderden artiesten worden ondergebracht op en nabij het terrein van de voormalige Suikerunie. In het Hoendiep komen hotelboten te liggen. Deze oplossing is bedacht omdat de geplande locatie, EMG Faktors aan het Eemskanaal, recent deels door brand is verwoest. ,,Tot nu toe werden de artiesten veelal ondergebracht in Assen en omgeving. We willen ze meer onderdeel maken van het evenement.” Het dichterbij het centrum gelegen EMG Faktors was idealer geweest als artiestendorp, omdat een groot deel van de vierduizend professionele bezoekers gebruikmaakt van slaapplaatsen in boten die jaarlijks in het Eemskanaal liggen.

Met de curator en schuldeisers van het onlangs failliet verklaarde Infoversum wordt momenteel bekeken of het opvallende gebouw tijdens het festival opnieuw als podium kan dienen. Zeker is al wel dat het eveneens failliete De Spieghel in de Peperstraat tijdelijk weer geopend zal zijn. Een opvallende nieuwe podiumlocatie is Minerva aan de Praediniussingel, het voormalige Natuurmuseum.

De dertigste editie van Eurosonic Noorderslag vindt plaats van woensdag 13 tot en met zaterdag 16 januari 2016. Het evenement trekt jaarlijks zo'n veertigduizend bezoekers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.