Even op schoot bij Koos van Dijk

Brood-manager Koos van Dijk signeerde in Winschoten zijn biografie. ,,Wil je ook nog met me op de foto? Zetst hom wel eem op Feesbouk?”

Zoals het in de rock ‘n’ roll hoort, komt Koos van Dijk zaterdagmiddag net iets te laat bij de Bruna in de Winschoter Torenstraat binnengewandeld. Vanaf twee uur zou zijn signeersessie voor zijn onlangs verschenen biografie Coach Koos beginnen maar pas om tien over twee stapt hij de druk beklante boekenwinkel binnen. De eerste ongeduldige bezoekers zijn dan alweer naar huis. ,,Koos is weer ‘ns te laat”, mopperend.

Dat was vroeger immers ook al zo toen manager Koos ‘Coach’ van Dijk met zijn protegé Herman Brood van hot naar her jakkerde en soms meerdere optredens per avond boekte. De rockster annex troeteljunk is al jaren dood maar Koos werpt zich nog altijd op als manager. ,,Brood forever’’, schrijft hij voor menigeen op het schutblad als hij eenmaal - het is dan al half drie geweest - met schrijver Robbert Tilli in de zaak plaats heeft genomen achter een klein tafeltje. ,,Dat is mijn ghostwriter”, legt Van Dijk uit.

Warm bad

Voor oud-Winschoter Van Dijk is de signeersessie een warm bad. Een hoop oude bekenden staan voor hem in de rij en de ontmoetingen zijn uiterst hartelijk. ,,Moi”, klinkt menigmaal. Koos laat de Sodommer in zich los bij het signeren. ,,Hoal hom stief”, schrijft hij voor iemand op. ,,Dat zeggen we hier toch tegen elkaar . Ga door met het leven. Dat is toch mooi.”, klinkt zijn uitleg. Voormalig Brood-roadie Willem Goeman komt ook even kijken. ,,Wat een poespas”, stelt hij vast, maar hij weet als geen ander dat poespas verkoopt. De stapel Koos-biografiën, ingeklemd tussen een bio over Johnny Cash en Barry Hay, slinkt zienderogen. ,,Ik sta ook nog in het boek”, weet Goeman. ,,Welgeteld een regel.”

Steffanie uit Bad Nieuweschans laat liefst twee exemplaren signeren door Van Dijk ,,Ik ben een echte Herman Brood-fan. Dit boek hoort er gewoon bij.” Als 16-jarige zat ze met Brood in de trein naar haar woonplaats. ,,Hij was onderweg naar Fontana. Vandaar uit werd hij opgepikt voor optredens in Duitsland. Ik heb hem toen naar het hotel gebracht op mijn fiets. Toen was ik helemaal in love om het zo maar te zeggen. Het was zo’n fascinerende man, zijn grapjes, hoe hij er uitzag.”

Sinterklaas

Van Dijk en Tilli krassen onderhand druk verder in de boeken. Koos staat op enig moment op omdat zijn stift hapert maar daarna zet hij weer vrolijk handtekeningen met voor iedereen een persoonlijke noot. ,,Wil je ook nog even met me op de foto? Zetst hom wel eem op Feesbouk?” Menigeen geniet het voorrecht om voor het plaatje even bij Koos op schoot te zitten. Hij is net Sinterklaas, zonder mijter, zonder baard.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.