Even weer kind als je door de Garnwerder braggelsloten banjert

Duizend mensen ploeteren zondag door moddersloten in Garnwerd. ‘Opperbraggelaar’ Derk Maatjes vindt dat heerlijk. Hoezo?!

Modder in je neus, modder achter je oren. Waarom doen mensen mee aan zo’n Braggeltocht?

„Ha! Goede vraag. Het is net alsof ze weer even kind worden. Ze komen onherkenbaar uit de sloot, dat vinden ze geweldig. We zeggen altijd: t bennen net zwienen. De inschrijving zat weer binnen een dag vol.”

Hoe lang is de tocht?

„Het is een parcours van ongeveer 2,5 kilometer rond het dorp. Je begint boven op de dijk aan het Reitdiep bij Garnwerd aan Zee. Daar glij je naar beneden van een blauw zeil. Dat is de eerste hindernis. Daar kom je nog een paar van tegen.”

Zoals?

„Nou, er is bijvoorbeeld een kraan die je de sloot in slingert. Je kunt niet over de sloten springen. Het parcours loodst de deelnemers echt dwars door de modder.”

En de toeschouwers zijn ook niet veilig, hè?

„Het kan zijn dat je een modderige knuffel krijgt. Of dat iemand het leuk vindt om met een bommetje in de blubsie te springen. Het is lastig om helemaal schoon bij de Braggeltocht vandaan te komen.”

Stinken deelnemers dan ook een week lang naar modder?

„Je moet wel even flink poetsen. Aan het eind van het parcours, bij Molen de Meeuw, hebben we een grote douche. Veel mensen springen even het Reitdiep in. Maar, schrobben is wel nodig. Ik heb wel eens na een dag of twee wat modder achter mijn oren vandaan gehaald.”

Zijn de voorbereidingen al bezig?

„Ja, allang! Betonspecialist Ad Noo-ren helpt ons de hindernissen in te graven. We zijn alle sloten aan het schoonmaken, want er mogen geen scherpe dingen als fietsen in blijven liggen. Twee collega’s gaan van tevoren ook proeflopen. Die worden dus al wat eerder smerig. Verder moeten we nog wat afzetlinten en touwen ophangen.”

Heb je nog tips?

„Schoenen dragen is verplicht. Strik je veters goed! En heb vooral veel plezier. Er is een dweilorkest, ik verwacht veel publiek. Het wordt weer hartstikke tof.”

Doe je zelf mee?

„Ik ben samen met een collega de menselijke bezemwagen. Wij lopen de tocht als allerlaatste.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.