De nekslag voor rust, groen en dieren. Dat beeld heerst bij voorbaat onder veel omwonenden van het Stadspark in Groningen over de toekomstplannen van de gemeente voor dat park. Ze deelden hun zorgen woensdagavond met de gemeenteraad.

De komende jaren willen burgemeester en wethouders het 140 hectare grote park opkalefateren tot echte publiekstrekker. In een plan met de veelzeggende titel Stadspark, park voor de stad leggen ze uit hoe ze dat voor zich zien.

Twaalf geluidsdagen per jaar blijft maximum, maar omwonenden vrezen meer overlast

De Drafbaan moet van paardenrenbaan verbouwd worden tot evenemententerrein dat geschikt is voor de grootste popmuziekacts. Daarbuiten komt plaats voor ‘kleinschalige evenementen’ die wat minder publiek en geluid met zich meebrengen. Het natuurbeheer en de biodiversiteit moeten beter en in de vijvers kan straks mogelijk gezwommen worden. Het college ziet ook graag meer horeca in het Stadspark, waar nu alleen een kiosk bij de Kinderboerderij en wokrestaurant Ni Hao zijn gevestigd.

Een aantal bewoners van de Grunobuurt en Laanhuizen verwacht er niets goeds van, zo vertelden ze woensdagavond aan de gemeenteraad. Het aantal zogenoemde geluidsdagen, waarbij je herrie in de omgeving van het park kunt verwachten, neemt in de plannen niet toe; 12 per jaar blijft het maximum. Toch verwachten omwonenden meer overlast.

‘Rapalje is echt niet kleinschalig en geluidsarm’

Manon van der Meulen uit de Grunobuurt noemt het folkfestival Rapalje als voorbeeld. ,,Twee dagen livemuziek, dat het college wil toestaan op de Zonneweide in het Stadspark onder het mom van kleinschalig en geluidsarm. Laat u niet voor de gek houden: dat is het echt niet’’, stelt ze. ,,Mijn zorg is dat Rapalje als precedent gaat werken. Dat we meer evenementen krijgen die wél overlast geven, maar niet gelden als ‘geluidsdagen’.’’

Alle activiteiten waar versterkt geluid mee gemoeid is, moeten wat Van der Meulen betreft op de Drafbaan plaatsvinden. ,,Waarom bouw je die anders voor 1,6 miljoen euro om tot evenemententerrein?’’ vraagt ze retorisch.

‘Bestemmingsplan Groen strookt niet met bioscoop’

Meerdere insprekers hebben woensdagavond dat verzoek. Niet alleen met het oog op geluidsoverlast in de omgeving, maar ook in het belang van flora en fauna. ,,Rust in het park, reuring op de Drafbaan’’, vat bewoner Lucy Pijttersen samen. Volgens Marieke Duijvestijn, die een zomerhuisje in het Stadspark heeft, is dat zelfs de enige correcte handelswijze. ,,Buiten de Drafbaan geldt overal het bestemmingsplan Groen’’, verklaart ze. Dat zou geen ruimte laten voor bijvoorbeeld een openluchtbioscoop of een stadsstrand.

De Koninklijke Harddraverij en Renvereniging Groningen (KHRV) doet nog één poging om de Drafbaan voor de paardensport te behouden. De gemeente stelt dat de omvorming tot evenemententerrein daarvoor geen ruimte laat, maar volgens KHRV-voorzitter Maarten de Nooij kan het best.

Drafsport 2.0: alles slopen behalve de sintelbaan

Hij heeft een ‘Drafsport 2.0’-plan gemaakt, waarin een keer of vijf per jaar kan worden gekoerst zonder iets of iemand anders in de weg te zitten.

,,Alleen de sintelbaan blijft grotendeels liggen. Dingen zoals stallen, horeca en het juryhuisje kunnen gesloopt, en daarvoor regelen we op koersdagen mobiele faciliteiten’’, legt De Nooij uit. ,,We overleggen al met evenementenorganisaties hoe we hier samen kunnen optrekken, het enthousiasme is er aan beide kanten. Maar het college weigert met ons in gesprek te gaan.’’

Volgende week gaan de gemeenteraadsleden met elkaar en het college in debat over de toekomst van het Stadspark. In juni hakt de raad een knoop door.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen