Eventjes de langste vuurlijn van het land

Met 5000 brandende fakkels langs het kanaal tussen Annerveenschekanaal en Ter Apelkanaal kenden de Veenkoloniën zaterdag in de vooravond eventjes de langste vuurlijn van Nederland. Eventjes, want na een half uur waren de fakkels uitgebrand.

Met de vuurlijn langs het Stadskanaal werd de viering van 250 jaar het Stadskanaal en 400 jaar Semslinie – de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe – afgesloten. Een passende finale want landmeter Johan Sems zette de grens vier eeuwen terug met vuren uit.

Lichte telleurstelling

De Amsterdamse kunstenaar Bruno Doedens is de geestelijk vader van de vuurlijn. Aan de voet van de watertoren in Stadskanaal zag hij met eigen ogen hoe een deel van het kanaal aan de landzijde – de luwe verkeerskant – geaccentueerd werd door de fakkels die de afgelopen dagen onder de aanwonenden zijn verspreid. Het liefst had hij de fakkels aan weerszijden van het water laten plaatsen, maar dat mocht niet van de overheden.

De vuurlijn sprak desondanks tot de verbeelding. Tal van mensen reden in hun auto de hele route af. ,,De mensen komen er voor naar buiten. Het gaat me om de verbinding tussen mensen, net zoiets als de viering van oud en nieuw.” Dat Doedens zelf slechts een deel van de vuurlijn kon zien, vond hij niet zo erg. ,,Langs de route heb ik meerdere mensen staan die me op de hoogte houden.”

Speciaal voor deze gelegenheid was de watertoren opengesteld om het feeërieke schouwspel vanaf het dak van de toren te bekijken. De mensen die er de lange klim voor over hadden, moesten eenmaal boven een lichte teleurstelling verwerken. De brandende straatlantaarns en de bomen aan de walkant ontnamen het zicht op de fakkels. ,,De straatverlichting had eigenlijk uitgeschakeld moeten worden, maar krijg dat maar eens voor elkaar”, verzuchte iemand.

Aandenken

Na dik een half uur doofden de fakkels een voor een. De mensen mogen de fakkelhouders als aandenken houden. Voor Doedens zit het kunstproject er nog niet helemaal op. Van de vuurlijn zijn foto's en video-opnames gemaakt. Dat beeldmateriaal gaat Doedens bewerken tot de langste foto van Nederland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.