Ex-Noorse Broeder blijft langer in cel vanwege fraude

Het OM onderzoekt de handel en wandel van de 34-jarige J. van der L. De voormalig financiële topman van geloofsgemeenschap Noorse Broeders uit Stadskanaal zou ruim acht miljoen euro hebben verduisterd.

Van der L. is halverwege maart opgepakt en blijft nog zeker tot begin juni vastzitten, bevestigt het Openbaar Ministerie. De 34-jarige Van der L. wordt verdacht van oplichting, verduistering en witwassen. Ook zijn 21-jarige vriendin zit nog vast. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid bij het witwassen.

Noorse Broeders

De verdachte was tot voor kort een vooraanstaand lid van Christelijke Gemeenschap Nederland (CGN), die ook bekendstaat als de Noorse Broeders. Hij was jarenlang de financiële en fiscale man binnen de geloofsgemeenschap die in Nederland zo’n 2500 leden heeft. CGN maakt deel uit van de internationale geloofsgemeenschap Brunstad Christian Church (BCC) in Noorwegen. Het Nederlandse hoofdkantoor van CGN is gevestigd op recreatiepark Pagedal in Stadskanaal.

De arrestatie door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD van de 34-jarige Van der L. werd op 19 maart gemeld door NRC Handelsblad. Van der L. zou stichting Hippo Mundo Charity (HMC) voor miljoenen euro’s hebben opgelicht.

Hippo Mundo Charity

Christelijke stichting HMC wordt volledig bestuurd door de Noorse Broeders. Hippo Mundo Charity deed zelf aangifte tegen Van der L., die plotseling in februari uit de stichting stapte. Vrij snel daarna werd de mogelijke fraude ontdekt. Begin maart is de oud-fiscale man van CGN opgepakt. Zowel de stichting als het Openbaar Ministerie legden voor ruim 8 miljoen euro beslag op de bezittingen van Van der L., blijkt uit het kadaster.

Van der L. trok zich in februari niet alleen terug bij Stichting Hippo Mundo Charity en de geloofsgemeenschap van CGN. Ook verliet hij twee bedrijven van de Noorse Broeders in Nieuw-Buinen: Northern Logistics en Kolme Tack. Stichting Hippo Mundo Charity is aandeelhouder van het Drentse bedrijf Northern Logistics. Ook keerde Van der L. op 1 februari de christelijke uitgeverij van CGN - ‘De Weg’ - in Stadskanaal de rug toe. Hij was daar secretaris. Die uitgeverij geeft onder meer religieuze bladen en boeken van de Noorse Broeders uit.

bas.van.sluis@dvhn.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.