Examens ten einde: Nu alle stress er lekker uit

Met het vak Spaans sluiten Sven Cats (18) en Benthe Plat (17) van het Zernike College eindelijk de examens af. En gelukkig, het ging bueno.

Zichtbaar voldaan gaat Benthe zitten op een stoel in de kantine. „Ik ben zo blij dat het erop zit. Ik heb de dagen echt afgeteld”, zegt Benthe na weken leren voor acht vwo-examens. Ze had al een flinke marge opgebouwd: op de meeste vakken staat ze een 7 of 8. Op Spaans zelfs een 8,5. „Toch had ik net elke minuut nodig. Ik heb het zelfs een beetje afgeraffeld”, bekent ze.

Spaans

Benthe koos voor Spaans omdat ze dat simpelweg de mooiste en leukste taal uit het rijtje vindt. Maar er is nog een reden. „Mijn tante woont al zo’n twintig jaar in Barcelona,” legt ze uit. Naast dat ze zo een handige vakantieplek heeft, kwam dit goed uit voor haar examens. „Ik heb haar opgebeld en gevraagd of ze me een beetje kon helpen met mijn examen. Dat wilde ze wel, en zo kon ze me mooi uitleg geven over de Spaanse signaalwoorden.”

Na de zomer vertrekt Benthe, mits ze wordt ingeloot, naar Delft. Daar wil ze de opleiding industrieel ontwerpen volgen. „Best spannend om straks op kamers te gaan in een nieuwe, onbekende stad”, vindt ze.

Geen zenuwen

Ook Sven, die net als Benthe vwo-examen deed, zal niet in het Noorden blijven. Hij verkast van Groningen naar Utrecht, waar hij de studieboeken openslaat voor de opleiding wiskunde en natuurkunde.

Want met een gemiddelde van een 8 en geen onvoldoendes zal hij vast en zeker het diploma halen. Heel veel zenuwen heeft hij tijdens de examenperiode daarom niet gehad. „Al was er wel spanning vlak voor het maken van de examens”, zegt hij. „Vooral bij het eerste, als je het spits moet afbijten.”

Ontspanning

Over het examen Spaans heeft hij een goed gevoel. De voorbereiding was dan ook prima. „Ik heb vooral de oefenexamens gemaakt. Dat heeft erg geholpen”, zegt hij. „Sommige vragen kwamen gelukkig terug in de echte versie.”

Nu de letters van de laatste beproeving op papier zijn gezet, is het tijd voor ontspanning. Samen met zijn vrienden gaat Sven binnenkort onbekommerd genieten van de zon op Tenerife.

En ook in Benthe haar agenda staat een verdiende vakantie gepland. Zij gaat met vriendinnen vakantie vieren in Porto en gaat daarna met haar vader naar Londen. ,,Nu kan alle stress er lekker uit”, zegt ze.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.