Excuses van Shell niet genoeg voor Groningen

Ondanks de excuses van Shell, moederbedrijf van de NAM, moet er nog veel worden gedaan om het vertrouwen in Groningen terug te winnen.

Dat bleek donderdag tijdens het rondetafelgesprek over de gaswinning in de Tweede Kamer.

‘Het spijt me’

Nadat president-directeur Marjan van Loon door Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) nadrukkelijk werd gevraagd excuses te maken voor de gang van zaken in Groningen – minister Kamp en NAM-baas Schotman gingen Van Loon vorig jaar voor – kon ze moeilijk achter blijven. ,,Wij erkennen dat Groningers het overgrote deel van de lasten van de gaswinning dragen. Ze verdienen onze steun. Het spijt me. Sorry’’, zei Van Loon vervolgens.

Haar collega Rolf de Jong van ExxonMobil sloot zich daarbij aan.

Onvermijdelijk

Hoewel Van Loon zegt dat Shell garant staat voor de schade in Groningen, laat ze ook weten dat het bedrijf niet zo veel met schadeherstel heeft te maken, daarvoor is de NAM. Nadrukkelijk wees ze er ook op dat het grootste deel van de inkomsten van de gaswinning naar de staat gaat, terwijl die maar 64 procent van de kosten voor herstel en versterking betaalt.

Van Loon zegt dat de gaswinning in Groningen de komende jaren onvermijdelijk is. ,,Als we het veld uitzetten, hebben we een probleem. We kunnen dat gas niet missen.’’

Geen blanco cheque

NAM-directeur Gerald Schotman liet weten dat zijn bedrijf de komende maanden met de andere partijen wil nadenken over hoe de NAM verder van het deels vastgelopen schadeherstel af kan worden geplaatst. Maar wel zo dat geen sprake is van een ‘blanco cheque’.

Schotman, die begin dit jaar nog zei dat Groningers meer moeten profiteren van de gaswinning, vindt dat de NAM al behoorlijk op afstand staat van de schadeafwikkeling. ,,Maar het kan beter. Ik wil daar met iedereen over praten’’.

Op belangrijke vragen krijgen veel inwoners van Groningen nog steeds geen antwoord, bleek. ,,Ze willen eindelijk weten of hun huizen veilig zijn’’, aldus burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum. Hij vroeg daarom ook dringend om meer ondersteuning voor bewoners in het schadetraject.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.