Experiment Zwanestraat Groningen is een succes

Voetgangers en fietsers blijven tegelijkertijd welkom in de Zwanestraat in Groningen. Het experiment is goed bevallen. De winkeliers krijgen meer verantwoordelijkheid.

Evaluatie

De afspraak is recent gemaakt tijdens een evaluatie waarbij ambtenaren van de gemeente en ondernemers in de straat betrokken waren. De conclusie is dat het experiment goed is bevallen en niet tot onaanvaardbare situaties of spanningen heeft geleid. De ondernemers moeten er nu voor zorgen dat de straat op orde blijft. Bij excessen en overtredingen grijpen handhavers van de gemeente alsnog in.

Cor Dijkstra, eigenaar van De Kaaskop, werpt zich op als woordvoerder van de ondernemers. ,,Wij in de straat zijn blij dat het experiment een meer formele status krijgt. De gemeente stelt zich op het standpunt dat de gang van zaken in de straat vooral de verantwoordelijkheid van de ondernemers is en dat wij bij problemen zelf tot een oplossing moeten zien te komen.’’

Teugels laten vieren

Het stadsbestuur besloot twee jaar geleden de teugels in de Zwanestraat te laten vieren. Het was een uitdrukkelijke wens van de ondernemers om onder de strakke en soms rigide regels voor terrassen, straatmeubilair en reclame-uitingen uit te komen. De straat kreeg nieuwe banken en fietsers mochten de straat weer inrijden.

De Vereniging Vrienden van de Stad Groningen enquêteerde een maand geleden op een drukke zaterdag voetgangers en fietsers in de Zwanestraat over hun ervaringen. De algemene indruk is dat deze twee soorten weggebruikers elkaar dulden en conflicten zich niet of nauwelijks voordoen. Het zijn eerder de fietsers die zich aanpassen dan het wandelende winkelende publiek. Er gaan stemmen op om bromfietsers zoveel mogelijk uit de winkelstraten te verbannen.

De vereniging, die gevraagd en ongevraagd een mening geeft over ontwikkelingen in de stad, is geïnteresseerd naar de ervaringen, omdat volgend jaar de Brugstraat en de A-straat een met de Zwanestraat vergelijkbare inrichting zonder auto’s en bussen krijgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.