Experiment met Noorse oesters boven Schier boekt eerste resultaat

Het gaat goed met de nieuwe Noorse oesters in de Noordzee boven Schiermonnikoog. Ze leven nog, ze groeien en het lijkt erop dat ze zich beginnen voort te planten.

Boven Schier groeien oesters op een rif uit de 3D printer
Lees verder

Het zijn spannende dagen voor de onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Wageningen Marine Research en Bureau Waardenburg. Vrijdag en zaterdag checkten ze hoe het gaat met de tachtigduizend oesters die ze in mei in de Noordzee hebben losgelaten.

Ze leven, ze groeien en ze planten zich voort

Ze leven nog, ontdekten de onderzoekers vrijdag, en ze groeien ook. Dat is bijzonder goed nieuws, vertelt bioloog Emilie Reuchlin van het WNF, de projectleider van het onderzoek. „We hebben ons huiswerk vooraf natuurlijk goed gedaan, maar het was erg spannend of het zou lukken”, zegt ze. „Het is een experiment, we hebben zoiets nooit eerder gedaan.”

Opnieuw goed nieuws op zaterdag: het lijkt erop dat de oesters zich beginnen voort te planten. „Ik moet ze nog onder de microscoop bekijken maar het ziet er veelbelovend uit”, zegt onderzoeker Pauline Kamermans van Wageningen Marine Research nadat ze een van de oesters van binnen heeft bestudeerd.

Een van de Noorse oesters uit de Noordzee. FOTO JILMER POSTMA

Noordzee vroeger vol platte oesters

De Noordzee zat vroeger vol oesterbanken waar platte oesters en vele andere dierensoorten leefden. Door overbevissing, ziektes en koude winters is het schelpdier echter bijna volledig verdwenen.

De onderzoekers plaatsten niet alleen vele oesters uit Noorwegen, ook legden ze kunstmatige riffen aan die zijn geprint met een 3D-printer. De riffen bevinden zich in de Borkumse Stenen, zo’n twintig kilometer ten noorden van Schier. Oesters kunnen zich aan deze riffen vastklampen. Het idee is dat zo niet alleen de oesters terugkeren maar ook de biodiversiteit in de zee toeneemt.

Hulp van de vissers

Opvallend is dat de onderzoekers hulp krijgen van de visserij. Natuurbeschermers en vissers liggen geregeld met elkaar overhoop. Hier niet. De vissers hebben beloofd het gebied rond het experiment met de Noorse oesters te zullen mijden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.