Het is zorgelijk dat kinderen door coronabeperkingen stoppen met sporten, waarschuwen Groningse experts. Want fitte kinderen zijn cognitief vaardiger.

De meeste kinderen zullen er zelf waarschijnlijk niet bij stilstaan. Die vinden voetballen, schaatsen of hockeyen vooral leuk. Maar de gezondheidsvoordelen van regelmatig sportief bewegen in je jeugd werken nog decennialang door in iemands leven. Sport iemand als kind, dan is de kans is heel groot dat hij of zij dat blijft doen als volwassene, met alle gezondheidsvoordelen van dien.

Daarom is het volgens universitair hoofddocent en bewegingswetenschapper Esther Hartman van het UMCG zo zorgelijk dat dit jaar veel meer kinderen dan anders afhaken bij hun sportclub, zoals sportkoepels en –verenigingen constateren, als gevolg van de coronabeperkingen.

Beter werkgeheugen

,,Als kinderen stoppen met sporten, is het maar zeer de vraag of ze weer beginnen, want een hobbel om het weer op te pakken hou je altijd”, zegt Hartman. ,,Terwijl sporten voor kinderen zoveel functies heeft. Het is heel goed voor de fitheid en motoriek. Kinderen die fit zijn en motorisch vaardiger, zijn ook cognitief vaardiger. Ze hebben bijvoorbeeld een beter werkgeheugen.”

Hartman heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen. ,,Heb je betere cognitieve functies, dan ben je beter in zaken als planning en controle. Zaken die heel belangrijk zijn in je latere leven, bij het maken van de juiste keuzes.”

Het is niet alleen goed voor je lichaam, sporten heeft ook een sociale functie. ,,De sportclub is ook de plek waar je je vriendjes treft”, zegt Hartman. ,,Dat is ook een punt van zorg. En dan men met name voor de kwetsbare kinderen. Kinderen met een beperking of uit groepen met een lage sociaaleconomische status.” Zij moeten niet in een isolement terecht komen, waarschuwt de universitair hoofddocent.

Zorgen over talenten

Waar Hartman vooral kinderen in de breedtesport bestudeert, focust haar collega Marije Elferink-Gemser zich op de talenten. Ook in de groep uitblinkende kinderen lijkt de aanwas minder groot dan gewoon, ziet Elferink-Gemser. ,,Ik maak me daar wel zorgen over”, zegt ze.

,,Kijk je bijvoorbeeld naar het schaatsen, een sport waarin ons land traditioneel heel goed is, dan helpt de situatie rondom corona niet als het gaat om het op peil houden van de ledenaantallen. Met minder jeugdleden wordt de pool met talenten automatisch ook kleiner. Het algehele niveau kan daardoor dalen en dat geldt ook voor de andere sporten. Dat kan gevolgen hebben voor de topprestaties van ons land op de lange termijn.”

Het gebrek aan competitie werkt voor kinderen met talent niet motiverend, waarschuwt Elferink-Gemser. ,,Zo van: waarom zou ik überhaupt goed willen worden, als ik het toch niet in wedstrijden kan laten zien? Zonder wedstrijdbeleving is het een stuk moeilijker om doelen te stellen en juist die doelen werken motiverend. Daarom zou het heel goed zijn dat er toch echt snel weer perspectief op competitie komt Niet alleen voor de sportieve talenten maar voor iedereen die dat wil.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus