Experts: veel gebouwen in stad Groningen niet sterk genoeg

De Tasmantoren in Groningen

Uit seismisch onderzoek aan twaalf gebouwen in Groningen en omgeving blijkt dat ze mogelijk niet sterk genoeg zijn om aardbevingen goed te doorstaan.

De onderzoeken werden eind 2015 gedaan door een ingenieursbureau uit Haren. Onderzoekers bekeken onder meer de Tasmantoren, de school De Driebond in Engelbert, de Martinikerk, de parkeergarage aan de Ossenmarkt, Sportcentrum Kardinge, het Wessel Gansfort College en woonzorgcentra.

Constructie

In veel gevallen worden vraagtekens geplaatst bij de sterkte van de constructies. Uit de berekeningen blijkt bijvoorbeeld dat wanden te zwaar worden belast en niet sterk genoeg zijn. Er wordt geconcludeerd dat de gebouwen naar alle waarschijnlijkheid niet voldoen aan de richtlijnen voor aardbevingsbestendig bouwen. Gevraagd wordt om nader onderzoek.

,,Het is glashelder dat nieuwe gebouwen zoals de Tasmantoren, die nooit op aardbevingen zijn ontworpen, niet aan de voorschriften voldoen. Dat betekent dat het risico voor de bewoners groter is dan elders in Nederland. De Groningers zouden dat kunnen accepteren, maar onze nationale overheid eigenlijk niet’’, zegt Han Vrijling, emeritus hoogleraar waterbouwkunde aan de TU Delft.

Alders

Hij pleit ook voor meer onderzoek. ,,Verfijning van de berekeningen is mogelijk, maar ik vrees dat de conclusie blijft staan. De gebouwen zijn niet sterk genoeg.’’

De gemeente Groningen zegt dat de verantwoordelijkheid voor een belangrijk deel ligt bij Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen. ,,Hij zit sinds begin 2016 aan het stuur wat betreft de coördinatie van het aardbevingsdossier.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen