Extra beveiliging Duitse kerstmarkt

De kerstmarkt in Bremen wordt dit jaar extra beveiligd vanwege terreurdreiging. Particuliere beveiligingsdiensten houden een oogje in het zeil.

Bremen staat met ongeveer drie miljoen bezoekers in de top-3 van best bezochte kerstmarkten in Duitsland. Duizenden Nederlanders, onder wie vele noorderlingen, trekken jaarlijks naar de stad aan de Weser. ,,Die zullen dit jaar particuliere beveiligers zien”, zegt Nils Matthiesen, woordvoerder van de Bremer politie. ,,Onze agenten zijn ook aanwezig, maar lopen zeker niet met machinepistolen op de markt.”

Matthiesen zegt dat er geen enkele aanwijzing is voor terroristische aanslagen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken daarentegen liet eerder deze week een zogenaamde travel alert uitgaan voor Amerikanen die naar Europa reizen. Het zegt te beschikken over ‘betrouwbare informatie’ dat IS- of Al Qaeda-terroristen Europa op de korrel hebben. Een waarschuwing voor aanslagen met allerlei soorten wapens op allerlei manieren.

Diverse grote Duitse steden als Berlijn, Keulen en München hebben een verbod afgekondigd voor het meenemen van tassen naar stalletjes. Andere Duitse steden zetten dit jaar meer politie in op de markten.

,,We zijn zowel opvallend als onopvallend aanwezig”, zegt politiewoordvoerder Stephan Klatte van de politie in Oldenburg. ,,En nee, we hebben geen rugzakverbod. We letten wel goed op wat de mensen aan tassen of rugzakken meenemen. Bij twijfel vragen we altijd of we in de tas of rugzak mogen kijken.” Dit jaar zijn ook weer Nederlandse agenten aanwezig op de kerstmarkt. Op de befaamde Lambertimarkt zijn al jarenlang particuliere beveiligingsdiensten actief. ,,Die houden vooral ’s nachts een oogje in het zeil bij de kramen.”

In het Emsland, grenzend aan Drenthe, maken ze zich meer zorgen om supportersrellen bij thuiswedstrijden van voetbalclub Meppen dan om risico’s van terroristische aanslagen. ,,We hebben voor dit jaar dan ook geen extra maatregelen genomen”, zegt politiewoordvoerder Dennis Dickebohm. ,,Burgers zijn de laatste jaren heel alert. Als ze iets verdachts zien, reageren ze direct. In Ostfriesland regeert ook al de nuchterheid. ,,We moeten het thema terreur niet zelf pushen” , zegt politiewoordvoerder Sina Butke.

Traditie, sfeer en glühwein...

In Duitsland is kerst een groter evenement dan in Nederland. Het is voor tienduizenden Nederlanders een van dé tripjes van het jaar: in de stemming komen voor Kerstmis op een van de 2500 kerstmarkten die Duitsland telt. Veel van die markten gingen vorig weekend open, andere doen dat dit weekend. Lichtjes, stalletjes, spuitsneeuw, de lucht van geroosterde kastanjes en warme glühwein. Hoeveel Nederlanders er precies over de grens wippen voor het echte Weihnacht-gevoel, weten ze niet bij het Duits Verkeersbureau in Amsterdam. ,,We zien ook ieder jaar nog het aantal overnachtingen van Nederlanders in Duitsland in december toenemen”, zegt woordvoerder Loes Kraaijo.

Duitse kerstmarkten zijn authentiek. Het is traditie. Voor Duitsers een plek waar je ’s avonds heen gaat met vrienden of familie. Je koopt cadeautjes, drinkt een glaasje glühwein. Al is er ook vernieuwing in de Duitse kerststallen. Duurzaam geproduceerde kerstballen zijn een nieuwe trend. Net zoals winterevenementen in Nederland een trend zijn. De Dordtenaren hebben volgens eigen zeggen, met 350.000 bezoekers de grootste kerstmarkt van Nederland. Er duiken in Nederland steeds meer Christmas fairs op. Het verschil met Duitsland is dat ze daar vaak zes, zeven weken duren en hier een weekend. In Duitsland verwachten ze dat er dit jaar voor 91 miljard aan kerstcadeaus worden verkocht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.