Extra campagne in stad Groningen over referendum

Groningen overweegt de komende dagen een publicteitscampagne los te laten over het sleepnetreferendum volgende week.

Volgens een woordvoerder krijgt de gemeente tientallen vragen van Stadjers. Die willen weten wat er nu precies in Groningen gebeurt op 21 maart.

Referendum sleepwet

Op die dag wordt in het hele land een referendum gehouden over de sleepwet. Dat referendum is gekoppeld aan de gemeenteraadsverkiezingen die in een groot deel van het land worden gehouden.

Ook in de provincie Groningen worden gemeenteraden gekozen. Maar niet in de stad Groningen en ook niet in Haren, Ten Boer, gemeenten in het Westerkwartier, Midden-Groningen en Westerwolde.

In die gemeenten is volgende week woensdag alleen het referendum over de sleepwet; De wet die bepaalt dat inlichtingendiensten in Nederland meer bevoegdheden krijgen.

Iedere Nederlander, dus ook zij die wonen in gemeenten waar niet voor de gemeenteraad wordt gestemd, heeft voor dat referendum een stempas in huis gekregen.

Verwarrend beeld

Het verwarrende beeld komt door de gemeentelijke herindeling in Groningen. In Westerwolde en Midden-Groningen waren de fuserende gemeenten er vlot uit dat ze samen verder konden. Daardoor waren daar vorig jaar november al verkiezingen.

In Groningen, Ten Boer, Haren, Westerkwartier en de toekomstige gemeente Hogeland duurde het allemaal wat langer. Daardoor zijn hier pas in november dit jaar gemeenteraadsverkiezingen.

De situatie rond de zelfstandigheid van Haren is nog altijd niet duidelijk.

In 2020 alweer stemmen voor gemeenteraad

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 samen verder als een gemeente. In die gemeenten zijn volgende week wel gemeenteraadsverkiezingen.

Maar de inwoners moeten eind 2020 opnieuw naar de stembus. Dan kiezen ze de gemeenteraad voor de nieuwe gemeente.

Oldambt staat voorlopig buiten de herindeling. Daar wordt volgende week gewoon een gemeenteraad gekozen. Net als in Pekela, Stadskanaal en Veendam. Die drie gemeenten waren op weg naar een herindeling, tot Veendam de stekker eruit trok.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.