Extra ontslagen regionale omroepen dreigen door wantrouwen bestuurders

Er dreigen meer werknemers van onder meer RTV Drenthe en RTV Noord hun baan te verliezen. Dit komt door onderling wantrouwen tussen de dertien bestuurders van alle regionale omroepen.

Dat blijkt uit een brief van de gezamenlijke ondernemingsraden aan de bestuurders. Alle regionale omroepen moeten gezamenlijk miljoenen euro’s bezuinigen van staatssecretaris Sander Dekker. Alleen al dit jaar zo’n 8,5 miljoen euro. En vanaf volgend jaar 17 miljoen euro.

Plan

Daarvoor is een plan gemaakt door de omroepen zelf. Maar de uitvoering daarvan ligt grotendeels op z’n gat. Dat komt, volgens de ondernemingsraden, door de bestuurders van de 13 regionale omroepen. Die wantrouwen elkaar te veel.

De opgelegde miljoenen euro’s aan bezuinigingen zouden worden opgevangen door efficiënter samen te werken. Zo zouden bijvoorbeeld afdelingen techniek en p&o veel centraler worden geregeld. Maar van die efficiencyslag is weinig te merken omdat er, zo staat in de brief, geen eensgezindheid is.

Reorganisatie op reorganisatie

De ondernemingsraden vrezen door het uitblijven van het efficienter werken dat de verschillende omroepen straks geconfronteerd worden met reorganisatie op reorganisatie. ,,Dit doet afbreuk aan de sector en dat vinden wij onaanvaardbaar’’, valt in de brandbrief te lezen.

,,Ik heb het idee dat sommige bestuurders meer met zichzelf bezig zijn, dan met een goede regionale omroep’’, zegt voorzitter Jans de Boer van de ondernemingsraad van RTV Noord. ,,Het is één voor twaalf’’, zegt De Boer tegen RTV Noord.

Grote gevolgen

Hij vreest dat als de bezuinigingen door de omroepen apart gedragen moeten worden, dit grote gevolgen heeft voor de programma's van RTV Noord en RTV Drenthe. ,,Dat zou desastreus zijn. Dan verdwijnen er meer banen en gaan onze kijkers en luisteraars dit absoluut merken aan onze programma's.’’

Directeur/Bestuurder Gijs Lensink van RTV Noord is het eens met de kritiek, maar voelt zich niet aangesproken. ,,Er lag een plan en daar moeten we ons aan houden. Helaas zijn er enkele bestuurders die bang zijn dat de autonomie wordt aangetast.’’ Volgens Lensink zijn de voorliggende problemen niet ‘specifiek noordelijk’. Dink Binnendijk van RTV Drenthe verwijst naar Jan Koster van Omrop Fryslan. ,,Die doet het woord namens de noordelijke omroepen.’’

Jan Koster herkent zich niet in de kritiek. Hij vindt dat er in de brandbrief ,,grote woorden’’ worden gebruikt. ,,Dat vind ik jammer. Dit doet geen recht aan de situatie. Op zijn beurt verwijst Koster naar Den Haag, waar staatssecretaris Sander Dekker nog steeds niet met de aangepaste wet is gekomen waarover de Tweede Kamer zich moet buigen. ,,Zonder wet kunnen we niet verder’’, aldus Koster.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.