Eyssoniusplein: levensbestendig hofje in plaats van studentenkamers

Veldboom Vastgoed, in de stad Groningen bekend van z’n talloze studentenkamers, gooit het roer om. Zijn eerste levensloopbestendige huizen zijn in de maak.

,,Het plan voor een nieuw hofje met tien van die woningen, aan de rand van de binnenstad, is klaar. Ze zijn ook nog eens energieneutraal’’, zegt eigenaar Axel Veldboom.

Hij kocht zes jaar geleden het voormalige garagebedrijf (onderhoud, stalling en ‘vrije pomp’) aan het Eyssoniusplein (Korrewegwijk) van de familie Brouwer.

Twee woonlagen

Waar de buurt tot voor kort een mini-studentenflatje kon verwachten als zo’n locatie in bezit kwam van Veldboom, wil hij de garageboxen nu veranderen in een hofje met twee woonlagen. Met huizen van circa 60 m2, een huurprijs van circa 1000 euro en twee slaapkamers. Vier huizen op de begane grond zijn rolstoeltoegankelijk, de appartementen op de eerste etage met een traplift. Twee huizen hebben een inpandige trap.

Ze zijn volgens hem allemaal geschikt voor jonge tweeverdieners, kleine gezinnen en ouderen. ,,Maar we mikken in de eerste plaats op ouderen. Het zou mooi zijn als die zich nu al melden. Dan kunnen we de plannen eventueel nog aanpassen om beter aan de wensen te voldoen.’’

Negatieve houding

Veldboom, die de buik vol heeft van de volgens hem negatieve houding van gemeente en buurtbewoners jegens zijn studentenprojecten, schakelt makelaar Alfred Bakker in als tussenpersoon om de gewenste doelgroep te bereiken. Dat is nieuw voor het vastgoedbedrijf.

,,Studentenhuizen verhuren we altijd rechtstreeks, via via of via internet. Dat gaat vanzelf. Voor het hofje zoeken we nieuwe doelgroepen die vertrouwen hebben in een gerenommeerde makelaar’’, aldus Veldboom. Hij vermoedt veel belangstelling. ,,Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die hun eigen huis in de provincie willen verkopen om terug te keren naar de stad, maar er is voor die doelgroep weinig te huur. Het Eyssoniusplein, vlak achter het Ebbingekwartier, is bovendien een perfecte plek. Als mensen nu aangeven dat ze veel meer ruimte willen, kunnen we nog van twee huizen één maken.’’

Nieuwe technieken

Bij elke woning horen een schuur en een (lift)parkeerplaats. Voor zo ver bekend is dat een voor Groningen nieuw fenomeen.

Veldboom maakt de woningen duurzaam met behulp van isolatie, luchtwarmtepompen en WTW balansventilatie. ,,Daar heb ik ontzettend veel plezier in en die technieken gebruik ik thuis ook. Om ook in de basis zo duurzaam mogelijk te zijn, gebruiken we het meer dan 50 jaar oude betonnen casco van de garageboxen ook. Het is niet zo gemakkelijk als alles plat gooien en nieuw opbouwen, maar je kunt er nog prima op doorbouwen. We zetten er nieuwe wanden tegenaan met hoogwaardige isolatie waarden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen