Ezingers vragen Paas op de koffie

Enkele inwoners van Ezinge hebben commissaris van de koning René Paas bij hen thuis op de koffie genodigd. Aanleiding is de bestuurlijke crisis in Winsum.

De Ezingers vrezen dat de herindeling van Middag-Humsterland hierdoor in de verdrukking komt. Ze willen dat het gebied in zijn geheel bij het Westerkwartier wordt gevoegd, maar daar dreigt het geduld met Winsum op te raken.

,,Wij weten niet wat er gebeurt als er een nieuwe coalitie wordt gevormd, met een nieuw collegeprogramma’’, verklaart Gerben Mulder, die samen met Joke Buist de uitnodiging naar het provinciehuis verstuurde. Winsum wipte de grootste partij GemeenteBelangen vrijdagavond uit de coalitie vanwege voortdurende strubbelingen in de fractie. Onduidelijk is nog hoe het verder gaat.

Bij de vorige herindeling in 1990 werd het Middag-Humsterland, waartoe Ezinge behoort, verdeeld over Winsum en Zuidhorn. Veel inwoners willen dat deze in hun ogen historische blunder hersteld wordt bij de herindeling die voor 2018 op stapel staat.

De beide buurgemeenten beloofden eerder een volksraadpleging, maar Winsum wilde daar steeds mee wachten tot er meer duidelijkheid is over de herindeling in Noord-Groningen. De Ezingers willen hun zorgen met Paas, die inwoners opriep hem uit te nodigen, bespreken. ,,Onder het genot van een heerlijk kopje Nespresso-koffie’’, belooft Mulder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.