FC Groningen weggespeeld in Almelo

Voor FC Groningen zijn de play-offs voorbij. Het werd na een fascinerend voetbalgevecht uitgeschakeld door Heracles. In Euroborg wonnen de Groningers drie dagen geleden nog met 2-1, in het Polman Stadion gingen zij er na verlenging met 5-1 aan.

Voor FC Groningen was de afwezigheid van Rasmus Lindgren een aderlating. De uitblinker én topscorer van de afgelopen weken was in de heenwedstrijd tegen Heracles geblesseerd geraakt aan zijn knie en daarvan nog onvoldoende hersteld om te kunnen worden ingezet.

Kasper Larsen was zijn vervanger. Voor de Deen, die in de tweede verlenging de rode kaart kreeg, was het zijn eerste basisplaats in de hoofdmacht sinds 19 december van het vorige jaar. Heracles was toevalligerwijze ook toen in Almelo de tegenstander. Larsen kwam daarna nog in drie korte invalbeurten in actie.

FC Groningen had geluk dat het halverwege nog 0-0 stond. De thuisclub had pech met een uithaal van Joey Pelupessy tegen de paal, maar liet ook een handvol prima kansen liggen. De beste was voor Brahim Darri. Sergio Padt voorkwam met een snelle reflex dat zijn ploeg op achterstand kwam.

De noorderlingen, die Alexander Sørloth na krap veertig minuten kwijtraakten met een blessure, kregen ook een paar goede mogelijkheden. Albert Rusnák schoot rakelings naast, Juninho Bacuna zag bij een uitbraak de veel beter gepositioneerde Oussama Idrissi over het hoofd. Een kopbal op slag van rust van Michael de Leeuw, de vervanger van Sørloth, werd door doelman Bram Castro gekeerd.

Ook in de tweede helft, waarin Simon Tibbling al snel Idrissi kwam aflossen, had Heracles weer het initiatief. FC Groningen deed niet veel meer dan tegenhouden. De 0-1 kwam uit de lucht en was het resultaat van een uitstekende counter. Tibbling bediende Rusnák en tegen diens schuiver had Castro geen verweer.

Zes minuten voor tijd maakte Ramon Zomer met een kopbal gelijk en in een hectische slotfase zette Paul Gladon met een kopbal de 2-1 op het bord. In de verlenging borduurde Heracles voort op datgene waarmee het in de reguliere speeltijd was opgehouden. De Almeloërs bleven stormen en Gladon was twee keer dicht bij de 3-1. Eerst redde Padt geweldig, daarna stond de lat een treffer in de weg. In de tweede verlenging werd FC Groningen compleet overlopen. Eerst scoorde Wout Weghorst, daarna Darri en Pelupessy zette de dik verdiende 5-1 eindstand op het bord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.