Voetbalstadion van FC Groningen in je eigen huis? Supporter Jaap Imminga brengt 3D-puzzel van Euroborg op de markt

Jaap Imminga met het miniatuur stadion - Foto: Eigen Foto

Een miniatuur-versie van het stadion: verschillende eredivisieclubs hebben er al één, maar die van FC Groningen ontbrak nog. Supporter Jaap Imminga besloot het heft in eigen hand te nemen en liet een 3D-puzzel van de Euroborg ontwerpen.

Het idee speelde al een aantal jaar in het hoofd van Imminga, die voor het coronavirus meerdere keren per jaar naar buitenlandse voetbalwedstrijden ging. „Ik vind het dan leuk om een souvenir mee te nemen. Na een tijdje ben je alleen wel klaar met de standaard mokken en sjaals. Toen zag ik in de fanshop van Valencia CF een mini-stadion tegen”, vertelt Imminga.

„Het stadion was eigenlijk bedoeld voor mijn neefje, maar die was er na tien minuten al klaar mee. Zijn vader was er daarentegen de hele avond mee bezig. Als FC Groningen fan leek het me super om ook zo’n stadion van de club te hebben.”

Toestemming architect

Om de miniatuurversie te laten bouwen, ging Imminga samen met twee vrienden, Felix Schoonbeek en Eddy Saathof, op zoek naar een bedrijf die een ontwerp voor het stadion kon maken en deze kon produceren. „Ik benaderde een stuk of tien bedrijven met de vraag of zij zoiets konden maken. Ik wilde wel dat het kwaliteit was en geen Chinese meuk.”

Na een fikse zoektocht werd uiteindelijk een geschikte maker gevonden. „We moesten allemaal foto’s van het stadion maken en deze vervolgens opsturen. De voorstellen gingen een paar keer heen en weer, maar nu ligt er een ontwerp waar ik heel blij mee ben. Zelfs kleine details als het standbeeld van Tonny van Leeuwen zijn erin opgenomen.”

Om het Hitachi Capital Mobility Stadion te produceren ging Imminga een samenwerking met FC Groningen aan. „Ze vonden het een heel erg leuk idee. We hebben zelfs toestemming van de architect van het stadion gekregen.”

loading

Spaaractie supermarktketen

De 3D-puzzel is nu af en bestaat uit 117 puzzelstukjes die uit kartonnen platen zijn te drukken. De grootte is 52 bij 40 centimeter. Imminga verwacht volgende week de eerste 2.500 exemplaren te ontvangen. „Met supermarktketen Jumbo is een spaaractie georganiseerd, waarbij klanten voor het stadion kunnen sparen. Ook is een gedeelte in de winkel van FC Groningen te koop. Hopelijk vinden de fans het leuk. Als supporters niet naar het stadion kunnen, dan komt het stadion naar hen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen