FNV opent zorgactiepunt Groningen

Inwoners van Groningen kunnen vanaf woensdag 5 oktober twee keer in de week terecht bij de FNV met klachten over huishoudelijke zorg. Volgens de FNV gaat het zorgbeleid van de Gemeente Groningen tegen de wet in.

Volgens het zorgbeleid hebben inwoners van Groningen tweeëneenhalf uur per week recht op huishoudelijke hulp. Hiervoor moeten zij €7,50 per uur zelf betalen. Volgens Maureen van der Pligt van FNV Zorg en Welzijn gaat dit tegen gemaakte afspraken in. „Voor sommige mensen is tweeëneenhalf uur gewoon niet genoeg. Er moet maatwerk geleverd worden.”

Dat is ook door de Centrale Raad van Beroep bepaald bij een rechtszaak in mei. Pligt: „We hadden de hoop dat de situatie zou veranderen, maar dat is niet gebeurd. Groningen blijft volhouden. Als het beleid zo wordt voortgezet, gaan wij tot actie over.”

Met klachten naar de rechter

Die actie bestaat uit een zorgactiepunt, waar Groningers hun klachten kunnen uiten. Nu kunnen zorgbehoeftigen ook al een vergoeding aanvragen, maar volgens Pligt is dit voor veel mensen te moeilijk. „Er worden drempels opgeworpen om aan betere zorg te kunnen komen. Met dit punt proberen we het makkelijker te maken.”

Bij het punt kunnen mensen terecht die volgens hen te weinig uren zorg krijgen. Met die klachten wil de FNV zo snel mogelijk naar de rechter stappen. „Maar we hopen dat de gemeente eerder inziet dat ze het beleid moeten veranderen,” aldus Pligt. „Zulke punten hebben eerder in andere gemeenten ook geholpen. Hopelijk werkt het in het Noorden ook.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.