Facebook verwijdert bericht lokale omroep over borsten vanwege pikante afbeelding

Onderzoek: Instagram groeit, Facebook daalt ANP

Een bericht van OOG Radio en TV (de lokale omroep in de gemeente Groningen) over het borstenonderzoek van het UMCG ging dinsdagochtend gepaard met een afbeelding waarin een onherkenbare vrouw haar boezem bij elkaar knijpt. Toen een lezer het artikel wilde delen, ging haar account voor een week op slot.

De plaat van de vrouwenboezem was volgens het algoritme van Facebook in strijd met het beleid van het sociale medium. De vrouw kreeg de volgende melding: Het volgende mag je niet plaatsen: Afbeeldingen van: ‘het knijpen in een naakte vrouwenborst, behalve in de context van borstvoeding’. Er was geen weg terug voor de vrouw, haar account is pas volgende week weer toegankelijk.

'Botte censuur'

,,Dit is het gevaar van Facebook", verzucht eindredacteur Andor Heij. ,,Het voelt op deze manier als botte censuur, terwijl het bericht zelf onschuldig is." OOG zelf plaatste het bericht nog niet op Facebook, omdat er nog wordt gewerkt aan een video-item. ,,We doen het nu niet, maar ik voel wel de neiging", zegt Heij.

Willekeur

RTV Noord plaatste over hetzelfde nieuwsfeit wel een bericht op Facebook waarbij een vrouw in slechts een bh te zien is. Deze werd niet verwijderd. ,,Het voelt als willekeur. Bij onze foto bedekt een vrouw haar borsten met haar armen en bij 'Noord' zien we een vrouw in lingerie, dat is toch veel uitdagender? Maar wat wij doen mag blijkbaar niet."

Schilderijen en hongersnoden

Het is niet voor het eerst dat media te maken krijgen met de grillen van Facebook. Zo konden lezers van The New York Times een bericht over de hongersnood in Jemen niet delen, omdat er een foto uitgemergeld kind aan het artikel hing. En begin 2018 verwijderde het medium foto's van het schilderij van Gustave Courbet, waar een vrouwelijk geslachtsdeel op te zien was.

menu