Faillissement camping Papaver: Belastingschuld is zeker 60 mille

De eigenaar van de failliete camping De Papaver in Sellingen moet de gemeente Westerwolde nog 60.000 tot 70.000 euro aan toeristenbelasting betalen.

Dat zegt wethouder Bart Huizing (PvdA). ,,Over de afgelopen jaren is die belasting niet aan ons afgedragen”, zo laat hij weten. ,,Uit de administratie blijkt dat het in totaal om zeker die 60 mille gaat. We hebben geprobeerd een betalingsregeling te treffen, maar dat is niet gelukt. Uiteindelijk hebben we het faillissement gevorderd, in de hoop iets van het bedrag terug te krijgen.”

Afspraken

Huizing reageert met deze woorden op het eerder deze week uitgesproken faillissement van De Papaver. De camping werd sinds 2003 gerund door Hans Doorschodt. Hij had plannen om de zandwinplas bij de camping intensief bij zijn bedrijf te betrekken en zei daar afspraken met de toenmalige gemeente Vlagtwedde over te hebben.

In de jaren die volgden ageerde hij tegen de zijns inziens te lang doorgaande zandwinning. Vervolgens stelde hij dat de zandwinner de plas en de randen daarvan niet stabiel genoeg had afgeleverd en dat het daarom niet veilig genoeg was er gebruik van te maken. Doorschodt zei de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zijn gasten niet te willen en kunnen nemen en sloot daarom aan het begin van dit seizoen al de camping. Eergisteren liet hij weten ‘de strijd te staken’ en ermee te stoppen.

Strand

Huizing zegt dat in verschillende rechtszaken over de plas die onveiligheid niet is aangetoond. ,,Wij hebben een strand bij de plas begin dit jaar dan ook weer zelf in beheer genomen. We hadden dat beheer uit handen gegeven aan de camping, maar het bleek dat de kiosk op het strand niet altijd open was. En die voorziening willen wij wel open hebben in het zomerseizoen.”

De wethouder zegt te betreuren dat de camping de deuren heeft gesloten. ,,Hij ligt op een prachtige plek en is een belangrijke toeristische voorziening. Ik hoop dan ook dat er uiteindelijk op die plek een camping blijft. Maar nogmaals, ons resteerde in dit geval niets anders dan het faillissement aan te vragen.”

Toeristenbelasting

Bij dat laatste benadrukt Huizing dat andere toeristische ondernemers in Westerwolde ook toeristenbelasting moeten betalen. ,,75 cent per toerist per overnachting. Die anderen betalen dat bedrag wel en dan kan het niet zo zijn dat één ondernemer jaren niet betaalt.”

Doorschodt bevestigt dat is gesproken over een betalingsregeling. ,,Maar ik wilde eerst duidelijkheid over de veiligheid en dan pas betalen. Die duidelijkheid was nodig om financiers te krijgen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.