Familie moordverdachte: F. heeft black-outs als het hem uitkomt

Fokko F. wandelt door de hoerenbuurt, krijgt een black-out en komt thuis bij zijn positieven, de handen besmeurd met bloed.

Even verderop is op deze nacht van 8 januari 2013 in haar peeskamer op de Vishoek in Groningen de Bulgaarse prostituee Mariyana Lenarova doodgestoken.

F. heeft haar met voorbedachte rade van het leven beroofd, zegt justitie.

'Er moet iets ergs gebeurd zijn', gaf de verdachte woensdag toe voor de rechtbank . Een collega van de omgebrachte vrouw ging toen zij lawaai en gegil hoorde kijken bij haar buurvrouw en zag de dader vertrekken. Zij herkende hem later.

F. kan zich echter helemaal niets herinneren, zegt hij. Maar zelfs de broers en zussen van F. trekken zijn verhalen over zijn depressie, het horen van stemmen en geheugenverlies in twijfel. ''F. heeft black-outs als het hem uitkomt'', laat een familielid optekenen in het dossier. Ook het Pieter Baan Centrum waar F. vast zit zegt dat hij zijn geheugenverlies en andere kwalen mogelijk simuleert. Op verzoek van zijn advocaat.

Paul van Jaarsveld is onderzocht of de verschillende antidepressiva die zijn client kreeg voorgeschreven om zijn depressie en stemmen in zijn hoofd te beteugelen, van invloed kunnen zijn geweest op zijn gedrag.

Volgens de onderzoekende arts leed de man tijdens het delict aan een psychiatrische stoornis en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. 'Het is een plausibel scenario dat hij handelde vanuit psychotische toestand', aldus de psychiater. Het is volgens hem zeker mogelijk dat iemand door de medicatie geheugenverlies krijgt, zeker in combinatie met alcohol.

F. was erg slordig in zijn medicijngebruik. De politie vond in zijn woning honderden pillen, die hij wekelijks afgepast kreeg.

De rechtbank behandelt de zaak vrijdag verder

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.