Familie te weinig betrokken bij zorg dementen

Staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid bracht maandagmiddag een bezoek aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool in Groningen.

Hij liet zich informeren over muziek en dementie, familiegesprekken door verpleegkundigen en nieuwe beroepen in de zorg.

Familie

Uit onderzoek van de Academie voor Verpleegkunde in Groningen blijkt dat verpleegkundigen familieleden veel minder betrekken bij de zorg aan demente ouderen dan eigenlijk nodig is. 71 procent van de verpleegkundigen zegt familie erg belangrijk te vinden voor de zorg. Maar slechts 22 procent betrekt de familie ook daadwerkelijk.

Opmerkelijk

Staatssecretaris Martin van Rijn vond dit opmerkelijk, liet hij maandagmiddag weten tijdens zijn werkbezoek in Groningen. Vaak zijn er verstoorde verhoudingen binnen families met dementerende ouderen en raken degenen die voor de ouderen zorgen overbelast. Met een cursus gespreksvoering leren verpleegkundigen in opleiding dat te bespreken in families. Dat kan de gezondheid van zowel de ouderen als de familieleden verbeteren.

'Superingewikkeld'

Verpleegkundige vertelt: ,,Het is heel raar dat we wel korte gesprekjes voeren met familieleden van demente cliënten, maar dat we vaak niet beseffen dat dingen die fout zitten in de familie de gezondheid enorm kunnen beïnvloeden.

Van Rijn: ,,Hoe ga je dan om met die verstoorde verhoudingen? Hoe los je dat op?'' Verpleegkundestudent: ,,Dat is superingewikkeld, maar we krijgen trainingen gespreksvoering in families en dat helpt wel.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.