Familie wil instanties aansprakelijk stellen voor dood autistische zoon

FOTO LC/JOSHI KUIPER

Friese hulpinstanties worden verantwoordelijk gesteld voor het overlijden van Arre van Rassel (28). Zijn dood had volgens zijn familie voorkomen kunnen worden als ze bijtijds hadden ingegrepen.

In een reconstructie van NRC Handelsblad doet zijn moeder Annemiek van Rassel haar beklag. Haar zoon overleed vorig jaar na een epileptische aanval in zijn kamer in een flat van MindUp in Leeuwarden, een dochterorganisatie van GGZ Friesland. Daar woonde hij beschermd, nadat hij ook in Appelscha en Heerenveen was behandeld. Zijn hoofdbehandelaar was een psychiater van Synaeda uit Drachten.

Volgens een intern rapport van GGZ Friesland, dat wegens beroepsgeheim niet beschikbaar is, werkten 25 betrokken hulpverleners niet optimaal samen. Geneesheer-directeur Houkje Tamsma van GGZ Friesland zou volgens NRC tegen de familie mondeling hebben erkend dat er sprake was van ‘te weinig regie’ en ‘onvoldoende communicatie’ en dat de zorg ‘te versnipperd’ was.

Negen uur dood op kamer

Hoewel bij de autistische Arre 24-uurszorg was geïndiceerd is er tot drie keer toe door begeleiders van MindUp geen actie ondernomen toen ze voor zijn deur stonden nadat hij in paniek 112 had gebeld. Uiteindelijk is hij pas negen uur na zijn dood op zijn kamer gevonden. Zijn familie werd pas negen uur daarna op de hoogte gesteld.

Namens de familie onderzoekt de Groningse advocaat Liesbeth Poortman of ze GGZ Friesland aansprakelijk kan stellen.

Forensisch arts Frank van de Goot besteedt maandag aandacht aan de zaak in zijn WNL-programma ‘Doden liegen niet’.

menu