Familiepark Nienoord: Niet alleen klimmen en klauteren

Familiepark Nienoord in Leek heeft sinds januari een nieuwe roerganger. Directeur Harold de Vries wil het park omturnen tot een heus belevingscentrum.

Miniatuurtreinen die rijden over het park. Een kinderboerderij. En een speeltuin. Dat zijn de voornaamste ingrediënten waaraan Familiepark Nienoord zijn bekendheid te danken heeft.

Volgens nieuwbakken directeur Harold de Vries (44) ontbreekt de samenhang enigszins. Hij wil de onderdelen beter met elkaar verbinden. Eén van de acties die hij meteen begin dit jaar met zijn 33 medewerkers ter hand nam, is het verbeteren van de bewegwijzering op het park. Overal staan borden die bezoekers verwijzen naar de attracties.

Ridders

De Vries is enthousiast over wat hij op Nienoord heeft aangetroffen. ,,De ambiance van zo’n historisch landgoed is toch geweldig?’’ Die historie wil hij op het park tot leven brengen: ,,In de loop der eeuwen liepen allerlei historische figuren rond op het landgoed. De verhalen rond die mensen willen we graag weer gaan vertellen.’’ Of het nu toeristisch laag- of (vanaf eind volgende week) hoogseizoen is: iedere dag komen de bezoekers de baron of barones tegen, maar ook de ridders die in het verleden van grote betekenis waren op het landgoed.

De kinderboerderij, net zo’n verhaal. De dieren bewonderen is voor de kinderen onvoldoende vermaak. De jeugdige bezoekers worden vanaf nu actiever betrokken bij activiteiten met de dieren. Zo worden ze nadrukkelijk uitgenodigd om de boer, die dagelijks naar Nienoord komt, te helpen om de dieren te voeren. Ook mogen ze eieren van de kippen rapen en deponeren in speciale kokers waaraan een raadspelletje is verbonden. Onlangs is een knuffelweide in gebruik genomen, waar konijnen rondlopen. De kinderen mogen de wei betreden om de konijnen te knuffelen en te aaien. In het varkensverblijf kunnen ze met de varkens op zoek naar truffels (gekleurde steentjes) die in het zand zijn verstopt.

Theater

Meest trots is De Vries eerder oefende hij managementfuncties uit bij Attractiepark Slagharen, Plopsaland Coevorden en Dinoland Zwolle op het heuse theater dat op het park is verrezen. Dagelijks worden hier theatershows opgevoerd, waarbij de bekende draak Nieno kinderen actief betrekt bij de voorstellingen. Die duren doorgaans rond de twintig minuten. Een verjaardagsfeestje boeken, waarbij kinderen bijvoorbeeld met Nieno kunnen dansen, kan ook.

Wilde dieren

De directeur heeft volop plannen voor verdere ontwikkeling van het park. Volgens hem liepen en lopen anno 2018 nog steeds wilde dieren rond op het landgoed, zoals vossen. ,,Ik wil toe naar een roofdierencentrum als onderdeel van het park, waarbij we opgezette dieren exposeren.’’ Bij de gemeente Leek diende hij onlangs een aanvraag in om het spoortraject van de miniatuurtrein uit te breiden. ,,We willen toe naar een opstapplek bij de entree van Nienoord bij het informatiecentrum.’’

Kleine plus?

Het Familiepark trekt nu jaarlijks rond de 100.000 bezoekers, mede afhankelijk van het weer. ,,In mei hadden we dankzij het fraaie weer een recordaantal bezoekers.’’ De Vries heeft niet de illusie dat de overstap naar een belevingscentrum onmiddellijk tot drommen meer bezoekers leidt. ,,Een plus van 10.000 in één van de komende jaren zou geweldig zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.