Een kerstconcert, maar dan digitaal: Fanfare Concordia uit Middelstum wil ervoor zorgen dat Groningers dit jaar toch van hun muziek kunnen genieten. Op kerstavond zenden ze online een compleet optreden uit via hun site.

Buiten oogt het als een gewone boerenschuur. Maar de klanken van kerstliedjes die al van verre te horen zijn, verraden dat er binnen iets te doen valt. Wie De Buitenhof in Bedum zondagavond binnenstapt, komt terecht in een wereld vol kerstbomen, lichtjes en glitters.

Reden voor de feestelijke versiering is de opname van een kerstconcert. Fanfare Concordia uit Middelstum wil kerst niet stilletjes voorbij laten gaan en werkt daarom samen met verschillende partijen in het dorp aan een digitaal muzikaal programma dat op kerstavond wordt uitgezonden. ‘Midwinter in Middelsom - n Bosschop van hoop en licht veur elkenain’ heet het concert.

‘Driving Home For Christmas’

Dertig leden van de muziekvereniging zitten in de koude schuur hun kunsten te vertonen. Om hen heen geen publiek, maar camera’s die de boel vastleggen. De dames en heren, gehuld in hun mooiste outfits (inclusief glitterende bretels), spelen klassiekers als ‘Jingle Bells’ , ‘Driving Home for Christmas’ en ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’.

We hebben er expres voor gekozen om geen complexe stukken te spelen. Als er door corona iemand uitvalt, moeten we het wel door kunnen laten gaan”, legt dirigent Richard Visser uit. De opnames zijn in twee delen geknipt. Vorige week donderdag was de eerste, zondagavond de tweede.

In de hoek van de schuur staan thermoskannen met glühwein en warme chocolademelk. Daarmee kunnen de muzikanten af en toe hun koude vingers opwarmen. Het is even wennen om weer gezamenlijk te spelen. Door het virus zijn veel repetities en vrijwel alle concerten afgelast. Bovendien zitten ze nu allemaal op anderhalve meter afstand van elkaar, wat lastig is omdat ze gewend zijn naar elkaar te luisteren.

„Maar we wilden toch kijken of er binnen de geldende regels iets mogelijk was”, zegt voorzitter Alexander Zuidhof. „Tijdens een digitale brainstormsessie kwamen we op dit idee”, vult secretaris Harald van Leeuwen aan.

Koppige broers Doeke en Berend

Het optreden bestaat niet alleen uit muziek. Fré Schreiber uit Middelstum vertelt een speciaal voor deze opname geschreven kerstverhaal over twee koppige broers Doeke en Berend. Loco-burgemeester Bé Schollema houdt een kerstspeech en brengen andere bekende en minder bekende Middelstumers zoals de dominee en de voorzitter van de voetbalclub hun kerstwens over aan de kijkers. Midwinter in Middelsom wordt 24 december om 22:00 uur uitgezonden via de site van de muziekvereniging en op eerste en tweede kerstdag herhaald.

Als alle liedjes gespeeld zijn is het tijd voor een afsluiting. Iedereen roept tegelijk: „Fijne feestdagen.” Meteen daarna springen de muzikanten op om De Buitenhof op te ruimen. Instrumenten verdwijnen in koffers, kerstbomen in dozen en lichtsnoeren worden opgerold. Binnen een halfuur is het weer een gewone boerenschuur in Bedum. En buiten is het stil.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen