Farmers Defence Force wil via de rechter en met de trekker grote vervuilers aanpakken

Boerenprotesten. ANP

Farmers Defence Force (FDF) wil ook in het nieuwe jaar weer trekkers inzetten om te protesteren. Doel zijn vervuilende bedrijven zonder vergunning.

Dat meldt de actiegroep in een statement op social media. FDF wil met deze protesten landelijk beleid afdwingen over hoe omgegaan wordt met stikstof. Nu bepaalt nog iedere provincie dat voor zich. Volgens de boeren is dat discriminatie.

Gang naar de rechter

De boeren zetten niet alleen hun eigen materiaal in, ze willen ook naar de rechter om handhavingsverzoeken in te dienen om zo bedrijven die geen nb-vergunning, uitgegeven door de provincies, hebben maar wel stikstof uitstoten te dwingen om hun uitstoot te verminderen of productie stil te leggen.

Een nb-vergunning regelt de bescherming van kwetsbare natuurgebieden voor de neerslag van ammoniak (een stikstofverbinding). Volgens de FDF leidt deze vergunning tot rechtsongelijkheid omdat boeren deze al bij een paar koeien nodig hebben, terwijl bedrijven tot een uitstoot van 10 kiloton zijn vrijgesteld.

Het plan is om een ‘mega-handhavingsverzoek’ in te dienen. ,,Hiermee zal binnen korte tijd de druk tot extreme hoogte stijgen op het kabinet.’’ Voor de rechtsgang zoekt de actiegroep nog een advocaat.

Naar Brussel

Verder wil FDF in het nieuwe jaar inzage krijgen in de gegevens van het RIVM om te zien ,,of we bedrogen worden of niet’’. Pas na inzage wil men opnieuw in gesprek met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselveiligheid (LNV). ,,Het heeft naar onze mening geen zin om iets af te spreken als de onderbouwing niet helder is of klopt.’’

De boeren willen in het nieuwe jaar mogelijk ook over de grens. Doel is Brussel waar eurocommissaris Frans Timmermans zijn plannen voor een Green Deal bekend maakt.

menu