De 41-jarige Felipe van Dorp uit Groningen is woensdag veroordeeld voor het bespugen van een agent. Van Dorp zegt dat hij boos was, omdat agenten het op hem en zijn vrienden gemunt hebben vanwege hun donkere huidskleur.

,,Ze waren aan het etnisch profileren in het Noorderplantsoen. Ik en mijn vrienden hebben dit zo vaak meegemaakt”, vertelt Felipe van Dorp aan de rechter.

„Ze staan altijd bij ons stil. Donkere mensen die in het park zitten, worden constant lastiggevallen door de politie. Ze willen ons wegpesten. Altijd spreken ze ons aan. Wij zijn ook gewoon burgers. Het is echt heel erg.”

Van Dorp is emotioneel. Het etnisch profileren is iets wat hem bijna dagelijks overkomt, vertelt hij. ,,Ik heb die agent niet bewust gespuugd.”

Spoedzitting

Woensdagmiddag diende een spoedzitting bij de politierechter in de rechtbank van Assen. Van Dorp, een 41-jarige man uit Groningen, moest zich verantwoorden omdat hij op maandag 18 mei een agent vol en met kracht in het gezicht zou hebben gespuugd.

Geen sprake van, zegt hij. ,,Ik was misschien wat emotioneel vanwege weer een controle.”

Corona en etnisch profileren

En zo kruisten twee grote nieuwsgebeurtenissen - de coronacrisis en etnisch profileren - elkaar tijdens een relatief kleine strafzaak in de Tuinzaal van de rechtbank in Assen.

Het is maandag 18 mei als twee politiemannen van de politie-eenheid Noord-Nederland handhaven op het naleven van coronamaatregelen.

Een groep van acht mannen, onder wie Van Dorp, staat te dicht bij elkaar en schudt ook elkaars handen. Als een van de agenten zegt dat ze afstand moeten houden, knuffelt Van Dorp uitdagend een van zijn maten en vertelt de agent dat hij zelf afstand moet houden.

Neus aan neus

Uiteindelijk komt een van de agenten bijna neus aan neus - zo’n 30 centimeter zit er tussen - te staan met de 41-jarige rapper. Ja, hij was emotioneel, bevestigt hij aan de rechter. En ja, dan kunnen er best wel sputters van hem op het gezicht van de agent zijn terechtgekomen.

,,Spuug, kwijl en koekresten”, zegt de officier van justitie die dit schaart onder bedreiging en mishandeling. De agent, die binnenkort vader wordt, heeft in de rats gezeten. Bang dat hij besmet zou raken met covid-19 en zijn zwangere vrouw zou besmetten. Testresultaten, een dag later binnen, blijken negatief. Geen corona.

Eis: tien weken cel

De officier eist tien weken cel en noemt het spugen in het gezicht laag bij de grond.

Spugen?

No way. Dat zou hij nooit doen, zegt Van Dorp nogmaals. Hij is vorig jaar nog genomineerd voor de Groninger Cultuurprijs. De 41-jarige, geadopteerd op zijn derde, gaat als rapper Felipe Andres door het leven van TheVibez.nl en wil bezig zijn met zijn muziek. En ook wel met gelijkheid, vertelt hij. Shit met de politie, daar heeft hij helemaal geen zin in. ,,Als je wordt bespuugd, dat moet vreselijk zijn.”

Van Dorp zegt zelf vies te zijn behandeld. Hij voelt zich beledigd en publiekelijk mishandeld. Vooral omdat het met name groepjes donkergekleurde jongens zijn die worden gecontroleerd door de politie. Niet de blanke mensen. ,,Witte mensen moeten bang voor ons zijn? Dat beeld ontstaat wel. Dat is vreselijk. Dat doet mij echt pijn.”

Het gedrag van zijn cliënt verdient niet de schoonheidsprijs, zegt zijn advocaat Fred Kappelhof. Maar, zegt Kappelhof, dat was wel een gevolg van de voorgeschiedenis. Een voorgeschiedenis van etnisch profileren, waarbij Felipe en zijn donkergekleurde vrienden om de haverklap door agenten staande worden gehouden.

‘Dit zei hij ook al voor zaak George Floyd’

,,Dat heeft hij ook al tijdens zijn verhoor op 18 mei gezegd”, benadrukt Kappelhof. Om daarmee te voorkomen dat het beeld zou ontstaan dat zijn cliënt de dood van de Amerikaan George Floyd en de wereldwijde ‘Black Lives Matter’-demonstraties aangrijpt om de aandacht in zijn strafzaak te verleggen.

,,Hoe wonderlijk is het toch dat in een kleine strafzaak als deze twee onderwerpen die het nieuws beheersen elkaar kruisen: Corona en etnisch profileren. Beide willen we niet. We willen niet dat mensen recalcitrant gedrag vertonen. Maar we willen ook niet dat donkergekleurde burgers anders behandeld worden dan blanke mensen. Toch gebeurt het”, zegt Kappelhof.

Taakstraf vanwege omstandigheden

Felipe van Dorp staart even naar zijn advocaat. Hij hoort hem zeggen dat Van Dorp is opgegroeid bij blanke ouders. En dat hij vanwege zijn huidskleur anders wordt behandeld dan anderen.

Hij breekt. Eerst begint hij amper hoorbaar te snikken. Maar al snel biggelen tranen over zijn wangen. Helemaal als Kappelhof voorleest in het proces-verbaal dat de agenten Van Dorp omschrijven als ‘een man die deel uitmaakt van onze doelgroep. Die vaak samenscholen en overlast veroorzaken. Met donkere huidskleur en dreadlocks’.

Even houdt de advocaat zich in. ,,Ik hoop niet dat ik het zo lees, maar ik ben bang van wel.” Kappelhof leest er etnisch profileren in. ,,Het is in ieder geval het gevoel dat Felipe er bij heeft. Waarom zijn huidskleur benoemen? En de dreadlocks?”

Rechter: spugen bewezen

De politierechter acht het, zo blijkt woensdagmiddag, bewezen dat Van Dorp heeft gespuugd. Ze gelooft de verklaring van de agenten ook, vertelt ze aan de 41-jarige Groninger, die in 2018 een celstraf van een maand uitzat voor een mishandeling.

Van Dorp krijgt woensdag een taakstraf van 100 uur opgelegd. Ook moet hij de agent 500 euro schadevergoeding betalen. ,,Ik ga ervan uit dat het is gebeurd”, zegt de politierechter. ,,Als we agenten niet meer kunnen geloven, dan kunnen we wel stoppen. Er is sprake van mishandeling en bedreiging. Maar ik houd wel rekening met de omstandigheden.”

De rechter zegt dat Van Dorp uit emotie reageerde en vanuit boosheid spuugde. ,,Er valt een hoop te zeggen voor wat de advocaat heeft gezegd”, aldus de politierechter. Omdat Van Dorp bovendien niet heeft geroepen corona te hebben, iets wat andere coronaspugers wel riepen, volgt een fors lagere straf dan geëist.

Na afloop is Van Dorp toch teleurgesteld. Oké, hij hoeft niet naar de gevangenis, maar hij is wel veroordeeld voor het spugen. En dat heeft hij niet gedaan, zegt hij. Niet met opzet in elk geval.

Of hij in hoger beroep gaat - iets wat hem door zijn advocaat wordt afgeraden - weet hij nog niet. ,,Ik wil aan de kaak stellen wat er dagelijks gebeurt in het Noorderplantsoen. Het uitzoeken en controleren op huidskleur komt dagelijks voor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen