Fenna ten Have (30), de jonge vrouw met twinkelende ogen en stralende glimlach en naamgeefster zorgboerderij Fenna Heerd in Noordbroek, overleden

Bloemen zijn welkom bij de uitvaart van Fenna ten Have. Foto archief Duncan Wijting

De naamgeefster van Zorgboerderij Fenna Heerd in Noordbroek, Fenna ten Have, is zaterdag op 30-jarige leeftijd overleden.

Fenna Geessiena ten Have werd op 10 maart 1990 geboren in Noordbroek als derde kind van agrariër Geuko ten Have en zijn vrouw Aagtje ten Have-Molema. Vader Geuko overleed in september van dit jaar als gevolg van alvleesklierkanker.

Anderhalf jaar oud werd bij Fenna het syndroom van RETT geconstateerd, een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Als gevolg van deze aandoening raakte Fenna ernstig gehandicapt en kampte zij met ademhalingsproblemen. Haar ouders maakten zich met succes sterk voor een behandeling, waardoor Fenna zicht kreeg op een betere kwaliteit van leven en een langere levensverwachting.

Twinkelende ogen en stralende glimlach

In een overlijdensbericht in Dagblad van het Noorden van dinsdag, worden Dr. Eric Smeets en Dr. Dick van Waardenburg ‘innig bedankt voor hun kunde en inspanning’ voor Fenna. ,,Dankzij hun kunde in inspanning hebben wij vele jaren langer kunnen genieten van Fenna haar twinkelende ogen en stralende glimlach.’’

De verzorging van de zwaar gehandicapte Fenna vergde veel van het gezin Ten Have. Het meisje ging een aantal dagen per week naar de dagbesteding, maar gedijde daar niet. In 2002 kwam Fenna weer hele dagen thuis. Haar ouders zorgden dat de noodzakelijke begeleiding aan huis geregeld werd.

Dat was het begin van Fenna Heerd aan de Korengarst in Noordbroek. Een zorgboerderij op ideële grondslag, zonder winstoogmerk. Met gespecialiseerd personeel en vrijwilligers worden daar jongvolwassenen opgevangen.

Erehaag op afstand langs de route

Fenna ten Have wordt donderdagmiddag in Noordbroek begraven. Vanwege de coronamaatregelen vindt de afscheidsdienst in besloten kring plaats. Het is wel mogelijk voor het publiek om Fenna een laatste groet te brengen.

Om 12.45 uur vertrekken paard en wagen met het lichaam van Fenna van de boerderij aan de Korengarst naar de kerk aan de Noordersingel 1 in Noordbroek. ,,Wij zouden het erg op prijs stellen als er een erehaag met voldoende afstand langs de route wordt gevormd. Bloemen op de kar zijn welkom’’, staat te lezen in de overlijdensadvertentie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen