Festival Artxtra sterft stille dood

Stadskanaal krijgt geen nieuwe editie van het kunst- en cultuurfestival Artxtra. Het evenement is in 2013 voor de laatste keer gehouden en beleefde toen zijn eerste lustrum dat door een kleine tweeduizend mensen werd bezocht. Sindsdien bleef het stil.

Deze week werd duidelijk dat met de gemeente afspraken zijn gemaakt over de financiële afwikkeling. Dat heeft te maken met verstrekte subsidie.

Van alles geprobeerd

De organisatie van Artxtra laat via haar website weten dat achter de schermen van alles is geprobeerd. ,,De vrijwilligers hadden in 2014 dusdanig andere verplichtingen dat het moeilijk was een festival rond te krijgen’’.

Het jaar daarna bleek het alleen maar lastiger. ,,Het budget was minimaal, waardoor groei of verandering niet mogelijk bleken. De benodigde inzet konden de vrijwilligers niet toezeggen.’’

Vijf edities

De festivalorganisatie laat weten dat in goed overleg met de gemeente is besloten het bij vijf edities te laten en wijst er op dat het Pagefestival en ook Verrassend Stadskanaal wel plaatsvinden waardoor mensen uit de plaats en de omgeving kunnen blijven genieten van kunst en cultuur.

Artxtra vond vijf keer plaats in het centrum van Stadskanaal. Het liet bezoekers zien wat de plaats te bieden heeft aan kunst en cultuur. Tijdens het lustrum werd uitgepakt met tenten waarin kunstenaar exposeerden, live muziek, workshops en kinder- en straattheater.

Extraatje

Als ‘extraatje’ gaven alle vijfjarigen uit het basisonderwijs de woorden kunst en cultuur naar eigen idee en met verschillende materialen weer op vlaggen. Die werd tijdens het festival getoond en beoordeeld door een jury.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.