Festival Grasnapolsky: van een zendstation op de Veluwe naar de strokartongrond van Scheemda (+video)

Het driedaagse festival Grasnapolsky verhuist van de Veluwe naar de graanrepubliek. Na een fikse zoektocht verruilt de festivalorganisatie zendstation Radio Kootwijk voor de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda.

Hiermee heeft Oost-Groningen er een festival bij dat verbindingen legt - en zoekt - tussen natuur en muziek, tussen kunst en (landschaps)geschiedenis, tussen wat lang bekend maar (te) onzichtbaar is en het ontdekken waard. Festivaldirecteur Mariska Berrevoets (32) is verguld met het nieuwe thuis voor ‘haar’ festival, dat jaren geleden ontstond in de hoofden van een groepje avonturiers die in een Tsjechisch hotel broedden op een nieuw festival.

Nieuwe plek, nieuwe verhalen

Een winters festival dat het zomerse gevoel van blootsvoets in het gras combineert met de warmte van een haardvuur in een hotel. Van een eerste editie in het Tsjechische hotel van toen, zoals de eigenaar het groepje aanbood, is het niet gekomen: de groep streek aanvankelijk neer in het Stayokay-hostel bij Amelisweerd in Utrecht. Na twee jaar vonden de organisatoren in voormalig zendstation Radio Kootwijk een hoofdkwartier waar het uitgroeide tot een evenement dat bezoekers nieuwe muziek laat horen op een bijzondere plek, gecombineerd met een randprogramma waarin de verhalen van de locatie en het landschap tot bloei komen.

Berrevoets is er vanaf die eerste editie bij betrokken. „We hebben vijf prachtige jaren gehad, waarin we de verhalen en de geschiedenis van Radio Kootwijk ruimschoots hebben verteld. Het was tijd voor een volgende bijzondere plek, met nieuwe verhalen.”

Kastelen, vliegvelden en de strokartonfabriek

Aan deze zoektocht deed niet alleen de festivalorganisatie mee. Ook bezoekers is gevraagd - via een oproep op het festival vorig jaar en in een filmpje - om met ideeën te komen. Berrevoets: ,,Alles wat we konden doen om de ultieme locatie te vinden hebben we gedaan. Bezoekers vragen, een locatiescout inhuren, zelf zoeken, Staatsbosbeheer raadplegen met wie we al samenwerkten. We zijn overal geweest en heel veel gave dingen tegengekomen: oude kastelen, leegstaande fabrieken, in onbruik geraakte vliegvelden.”

De vele omzwervingen eindigden, voorlopig, op een plek langs de A7 waar een hoge baksteenrode schoorsteen uittorent boven het waterpasse landschap van het Oldambt. Het is de schoorsteen van de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Dé plek voor Grasnapolsky, zo oordeelden Berrevoets en kornuiten, die een warm onthaal kregen van de gemeente en andere betrokkenen. „Het is een echte ontdeklocatie die een groot deel van ons publiek niet kent. Er is natuur en veel ruimte.”

Meters onontgonnen vertelgrond

En, o zo belangrijk, daar in de graanrepubliek roken ze de meters onontgonnen vertelgrond waar de initiatiefnemers zo graag uit putten en in poten. „Er is natuurlijk het verhaal van de graanrepubliek, maar ook van de fabriek zelf”, zegt Berrevoets. Of neem het feit dat om de hoek, bij kuuroord Fontana in Bad Nieuweschans een negen meter hoge stenen Lenin is neergezet. „Heel veel mensen weten niet dat dit beeld daar staat. Zoiets biedt zo veel aanknopingspunten voor verhalen over het gebied.”

Berrevoets lonkte al wat langer naar De Toekomst als bestemming. „Twaalf jaar geleden verhuisden mijn ouders naar Midwolda. Ik ben er zo vaak langs gereden. Steeds al ik dat pand zag, dacht ik: daar moet ik iets mee. Het leuke is: een paar bezoekers hebben de locatie ook getipt.”

De Toekomst onderweg

Over het programma wil Berrevoets nog niet veel kwijt. Wel is er een rode draad: De Toekomst is onderweg. Bezoekers kunnen een gevarieerd programma rond dit thema verwachten, vol muziek, rondleidingen, expedities en kunstroutes. Hoe lang ze van plan zijn in Noordoost-Groningen te resideren? Berrevoets weet het niet. „We hopen in elk geval een paar jaar te blijven, want we hebben veel te vertellen.”

De Toekomst zal het uitwijzen.

Festival Grasnapolsky

Festival Grasnapolsky vindt plaats van 8 tot en met 10 februari 2019. De voorverkoop start volgende week. Kaartjes kosten 89,99 euro inclusief servicekosten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.