Twintig kunstenaars hebben aan de podia en aankleding van het festival gewerkt.

Festival Paradigm bouwt verder aan een duurzame droomwereld

Twintig kunstenaars hebben aan de podia en aankleding van het festival gewerkt. Foto Duncan Wijting

Wat je met oude boomstammen, plexiglas en golfplaten kan? Een festivalterrein versieren waar duizenden mensen drie dagen dansen tot de zon opkomt. De vierde editie van Paradigm Festival op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen staat dit weekend in het teken van duurzaamheid.

Honderden boomschijven, takken en houten planken vullen de wanden van de Woodshed stage. Karin Groenewoud decoreerde het podium om de herinnering levendig te houden aan de houtopslag die hier vorig jaar nog stond. Dit weekend dansen elke dag duizend mensen op de oude houtopslag, waar de boomstammen opgestapeld lagen. Nachtclub OOST heeft er voor het eerst een eigen plek.

Groeien, vernieuwen en verrassen

Paradigm Festival wil blijven groeien, vernieuwen en verrassen. Mede-oprichter Paul Grimmius is nooit klaar. Als hij naar het uitgebreide kampeerterrein in het bos achter het Suikerunieterrein rijdt, wijst hij naar de grote vijver voor de camping. Eenden zwemmen er in het kroos. ,,Hier willen we ooit nog een zwemvijver maken. Dat is het enige dat we nog missen, een plek om te zwemmen.’’

Op het hele terrein staan grote kunstwerken. Waar je ook kijkt, valt kunst te zien. Van graffiti op muren, daken en caravans tot creaties die boven de bezoekers uittoren. Staand op een trap schuurt Trudy Oosterhuis de buizen van de enorme bij die ze met Joke Schaper en Anna-Lucia Rijff heeft gemaakt. ,,Bloed zweet en tranen zitten hierin. Ik heb erin geklommen, erop gezeten, tot in de nacht aan gewerkt.’’ De bij is gemaakt van oude materialen uit de opslag van het festival.

loading

Even verderop sieren vier grote kroonluchters het dak van een podium. Wie het niet weet, ziet het niet, maar Huib van Antwerpen maakte de kroonluchters van stronkjes van wilgentakken. Vierduizend stronkjes om precies te zijn. Ze komen van de takken van gesnoeide wilgen uit het bos.

Circulair

De circkel rond krijgen. Dat is wat Paradigm wil. ,,In 2030, wanneer we dit terrein verlaten, willen we volledig circulair zijn’’, zegt Grimmius. Alle materialen worden dan hergebruikt. Die transitie gaat in stappen. Dit jaar zijn er geen plastic munten meer en is er voor plastic bekers een statiegeldsysteem. Volgend jaar wil het festival ook de plastic flesjes bannen.

Een podium staat volledig in het teken van het verrassen van bezoekers. Vorig jaar trad het Groningse vluchtelingenkoor New Life Choir al op. Dit jaar is er een uitgebreider aanvullend programma. Als Bab Ad-daar, een theatergezelschap met nieuwkomers uit Groningen speelt, kunnen bezoekers op de bankjes naast het podium zitten. Maar het is niet de bedoeling dat het bij zitten blijft. Ook hier moet gedanst worden en wel op de muziek van de twee Palestijnse dj’s van Jazar Crew. ,,We willen een ander beeld en geluid laten zien en horen dan mensen gewend zijn van een technofestival’’, zegt Grimmius.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu