Fiets in de weg? Groningen weet er (straks) wel raad mee

De gemeente Groningen heeft geen genade meer voor fietsen die in de weg staan. Wethouder Paul de Rook (D66) kan rekenen op flinke steun voor handhaving.

Fietsers die hun karretje overal maar neerkwakken, wekken sinds jaar en dag veel ergernis en overlast in de binnenstad.

Groningen probeert daar van alles tegen te doen. Ze maakt plannen voor extra stallingen en zoekt vooral slimme oplossingen voor het ‘luxe probleem’ van de vele geparkeerde fietsen. Zoals meer rode tapijten, waar fietsers uit zichzelf geen fiets neerzetten.

Poll: Wat moet er gebeuren met al die fietsen in de stad?
Lees verder

Einde aan hinderlijk parkeren

Maar op één aspect is streng optreden volgens De Rook onontkoombaar: ,,We willen af van fietsen die aantoonbaar hinderlijk in de weg staan, zoals op zebrapaden en geleidestroken of voor voordeuren van huizen en winkels.’’

Tijdens een eerdere ‘aso-campagne’ zetten fietsstewards nog een ‘schandpaal’ naast zo’n fiets. Wat hem betreft zetten ze die fietsen binnenkort aan de kant. Afslepen naar het stedelijke fietsdepot in Vinkhuizen gebeurt voorlopig niet. Want waar staat dat je een fiets niet in de stad mag parkeren?

Ook bekeuren is mede om die reden uit den boze. ,,Met een dure auto betaal je een boete van 60 euro wel, maar de meeste fietsen zijn dan total loss’’, aldus De Rook. Overigens komen er wat CDA en SP betreft wel parkeerverboden in de binnenstad.

‘Zonder extra stallingsruimte beginnen we niks’

De Rook zegt dat alleen meer stallingsruimte een oplossing biedt. ,,Mensen willen hun fiets best op een nette manier stallen, maar op een gegeven moment is er geen overzicht meer en gooit iedereen z’n fiets erbij. Als je gaat handhaven zonder voldoende alternatieve stallingsplekken, schuif je fietsen alleen maar rond in de binnenstad. Dat leidt tot niets.’’

De stad studeert onder meer op een ondergrondse stalling onder de Vismarkt (bij voorbaat is niet iedereen even enthousiast) en een in de voormalige V en D. De gemeenteraad wil ook de autogarage aan de Haddingestraat bij het onderzoek betrekken. Volgens De Rook verandert de gemeente ook een aantal autoparkeerplekken aan de Zuiderkuipen op voor een fietsenstalling op het nieuwe Minervaplein.

Hij wil ook met investeerders in gesprek. ,,Voor autoparkeeruimte bij nieuwbouw bestaan allerlei regels, maar het fietsparkeren bij huizen, winkels en kantoren wordt afgewenteld op de openbare ruimte. Daar moeten we vanaf.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.