Fietsen naar Leek langs de A7 of door Onlanden

Hoe kunnen fietsers het beste van Groningen naar Leek en andersom gaan? Parallel langs de A7 via een bestaand fietspad of beter langs het Leekstermeer, door het natuurgebied de Onlanden? De provincie gaat hier onderzoek naar doen.

Dat gebeurt omdat er plannen zijn om tussen de stad en Leek een zogenoemde Fietsroute Plus aan te leggen. Dat is een breder fietspad dan gebruikelijk en moet het voor gebruikers prettiger en veiliger maken om afstanden rond de vijftien kilometer af te leggen. Het idee is dat meer mensen voor de fiets gaan kiezen in plaats van voor de auto.

Volgens de provincie profiteren zowel scholieren als forenzen en recreanten. Er liggen al Fietsroutes Plus naar Zuidhorn en Bedum. Daarnaast zijn er plannen voor een pad naar Ten Boer, Winsum en Haren en mogelijk Assen.

De provincie had voor de route tussen Groningen en Leek aanvankelijk vier mogelijke routes. Daarvan zijn er nu twee over gebleven. Die worden nu nader onder de loep genomen en met elkaar vergeleken. Er wordt onder meer gekeken naar veiligheid, aantrekkelijkheid, mogelijke gevolgen voor de natuur en de kosten.

Fietsen naar Leek langs de A7 of door Onlanden

Klik hier voor een
Fietsen naar Leek langs de A7 of door Onlanden
van de illustratie.

Op de foto het Leekstermeer. Foto Archief Jan Zeeman. Op de illustratie van de provincie Groningen in het groen de routes die verder worden bekeken en in het rood de routes die zijn afgevallen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.