Fietsenzaak Paddepoel krijgt ongelijk: terechte boete voor dichtblijven koopavond

Paddepoel winkelcentrum Foto: Duncan Wijting

Fietsenwinkel Paddepoel Fietsen moet wel boete betalen omdat de winkel op koopavonden te vroeg sloot in winkelcentrum Paddepoel.

Dat heeft de meervoudige handelskamer van rechtbank in Groningen woensdag bepaald. De kwestie gaat over de omstreden zondagopening in winkelcentrum Paddepoel.

De rechtbank komt tot de conclusie dat de winkelier haar lidmaatschap kon opzeggen, maar niet met onmiddellijke ingang. Dat kon pas een jaar na opzegging.

Tot dat moment moet de winkelier zich houden aan alle verplichtingen die het lidmaatschap van de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren met zich brengt, óók voor wat betreft de vastgestelde verruiming van de openingstijden.

Daarom moet de fietsenhandelaar toch de boetes betalen.

Weigering koopzondag

Het gaat om een conflict tussen de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het winkelcentrum en fietsenwinkel Paddepoel Fietsen. De eigenaren van de fietsenwinkel, tevens pandeigenaren, zegden in april 2016 hun lidmaatschap van de VvE op.

Ze betalen sindsdien geen verenigingsgeld meer. De VvE eist betaling van het verenigingsgeld – 13.000 euro per jaar – tot en met eind 2017. Ook eist de VvE betaling van 6000 euro boete die de winkeliers kregen, omdat ze op koopavonden te vroeg sloten.

loading

De zaak werd eerder overgeheveld van de kantonrechter naar de meervoudige handelskamer van de rechbank omdat het totaalbedrag waar dit conflict om draait ruim over de 25.000 euro gaat.

 De fietsenwinkel moet, vindt de VvE, veel meer terugbetalen: 62.000 euro boete. Dat heeft te maken met de weigering om op koopzondagen de winkel te openen voor het publiek. Ook wilde de kantonrechter geen uitspraak doen omdat ze dan indirect ook uitspraak zou kunnen doen over de overige boetes.

Primera kreeg gelijk

Eerder kreeg de eigenaar van de Primera in Paddepoel gelijk van het Gerechtshof in Leeuwarden. Het hof oordeelde dat de winkeleigenaar geen boetes mocht krijgen als zijn winkel op koopzondag of op zaterdag tussen 17.00 en 18.00 uur dicht is.

menu