Fietsers naar Zernike krijgen voorrang bij oversteek Eikenlaan

Groningen Fietsers krijgen voorrang op auto’s bij de oversteek van de Eikenlaan naar Zernike. Een raadsmeerderheid stemde hier ondanks het negatieve advies van de politie mee in.

De raad boog zich woensdagavond over nieuwe fietsroutes en aanpassing van bestaande door Paddepoel en Selwerd. Aanleiding is de enorme drukte. Dagelijks gaan gemiddeld 18.000 fietsers over het bestaande fietspad door Park Selwerd naar Zernike. Het college wil dit pad verbreden naar vier meter en twee nieuwe aanleggen om ‘het filefietsen’ aan te pakken.

De discussie ging vooral over de oversteek van de Eikenlaan. Wethouder Paul de Rook (D66) wil dat fietsers hier voorrang krijgen op het verkeer voor de doorstroming. D66, PvdA, GroenLinks en Student & Stad zijn voorstanders.

Andere partijen zijn tegen. VVD en CDA dienden samen een voorstel in dit tegen te houden. ‘Het openbaar vervoer en de nooddiensten ondervinden ernstige hinder door het omdraaien van de voorrangsregels’ voorspellen zij. Max Blom (VVD) en Inge Jongman (ChristenUnie) verwezen naar het negatieve advies van de politie. Hun voorstel werd door een krappe meerderheid afgewezen.

Wethouder De Rook benadrukte dat er grondig onderzoek is gedaan. Ook wees hij op andere verkeersveilige maatregelen, zoals verhoging van het kruispunt en versmalling van de rijbanen.

Het college wil verder een nieuw fietspad langs de noordelijke ringweg voor een goede verbinding tussen de oostelijke stadswijken en Zernike. Dit komt langs de zuidkant van de ringweg.

Het plan voor het nieuwe fietspad langs de spoorlijn Groningen- Sauwerd wordt voorlopig uitgesteld.

Het huidige pad door Park Selwerd is de snelste route tussen de binnenstad en Zernike Campus. Het college wilde het aanvankelijk naar 4,5 meter verbreden, maar hierdoor verdween er naar de zin van omwonenden te veel groen. Er worden nu 22 in plaats van 35 bomen neergehaald.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.