Flexibel collegegeld splijt studenten en scholen

De proef met de invoering van flexibel collegegeld zorgt in Groningen voor een scherpe scheiding der geesten tussen studenten en de leiding van de Hanzehogeschool en de rijksuniversiteit.

De proef met de invoering van flexibel collegegeld zorgt in Groningen voor een scherpe scheiding der geesten tussen studenten en de leiding van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen.

Nadat eerder deze week Sibrand Poppema zich weinig enthousiast uitliet over de proef met flexibel collegegeld, krijgt hij bijval van Henk Pijlman van de Hanzehogeschool. Deze wil vast houden aan collegegeld voor een heel jaar. ,,Flexibel collegegeld leidt alleen tot meer administratieve handelingen. Bovendien is een leertraject geen supermarkt war je maar wat dingetjes uit kunt pakken.”

Hoe anders reageren de studenten. De Groninger Studentenbond (GSb) omschrijft de proef in Amsterdam als ‘veelbelovend'. ,,Een flexibel collegegeldtarief waarbij per vak wordt betaald, maakt het financieel aantrekkelijker voor een student om zichzelf verder te ontplooien, ook buiten de opleiding. Studenten die een bestuursjaar willen doen of aan topsport doen en daarmee studievertraging oplopen, worden op deze manier niet onnodig belast', 'meent voorzitter Dion Glastra. De GSb wil dat de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen aan de proef meedoen zodra die kans zich voordoet.

De proef met flexibel collegegeldtarief begint volgend jaar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.