Flinke stijging ongelukken in Groningen en Drenthe: smartphone oorzaak

Het aantal auto-ongelukken op wegen in Groningen en Drenthe neemt opvallend toe. In beide provincies is sinds 2013 een flinke groei te zien, terwijl het aantal ongelukken in de jaren daarvoor nog afnam. De oorzaak? Vermoedelijk smartphonegebruik.

De cijfers komen van Incident Management Nederland (IMN). Die stichting is verantwoordelijk voor afhandeling van ongelukken met personenvoertuigen op alle rijkswegen en zo’n 3000 kilometer aan provinciale en gemeentelijke wegen.

Sinds 2013 loopt het op

De stichting trekt aan de bel, omdat er tot 2013 nog een daling van het aantal ongelukken te zien was met zo’n 1 tot 2 procent per jaar.

Sindsdien loopt het aantal juist fors op.

In 2013 ging het in Groningen 461 keer mis. De afgelopen 12 maanden was dat 603 keer: een groei van 31 procent. In Drenthe ging het aantal ongelukken van 427 naar 509: een toename van 19 procent.

Smartphone achter het stuur

De stichting IMN noemt smartphonegebruik als oorzaak. Onderzoeksbureau TNO berekende dat degene die zijn smartphone achter het stuur gebruikt 23 keer meer kans loopt op een ongeluk. IMN meldt dat een groot deel van de weggebruikers met de smartphone bezig is tijdens het rijden.

Overigens is in het hele land een stijging te zien. Alles tezamen was er een gemiddelde stijging van 27 procent in het aantal verkeersongevallen. Op een enkele weg nam het aantal incidenten juist af. IMN noemt verbreden van wegen de oorzaak. Zo gebeurden op een deel van de de A1 bij Amsterdam 20 procent minder ongelukken dan voor de verbreding.

Grafiek met cijfers over het hele land, gemaakt door de Stichting IMN.
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.