Flinke veegactie onder woonschepen Groninger Diepenring

Een groot aantal woonboten in de Groninger Diepenring verdwijnt. Het stadsbestuur wil af van oude, verpauperde schepen en het aanzicht van het water flink verbeteren.

Het gaat vooral om het deel tussen de rechtbank en de Oosterhaven (rood in afbeelding). Op dat hele stuk dat langs de Stadsschouwburg loopt moeten bijna veertig schepen, ongeveer de helft, verdwijnen. De slechte exemplaren zijn het stadsbestuur een doorn in het oog. Door ze te verwijderen komt de schoonheid van het water rondom de binnenstad veel beter naar voren. Er moet op de vrijgekomen locaties ruimte ontstaan voor horeca op het water en bijvoorbeeld aanmeerlocaties voor kleine bootjes.

‘Bootjesmelkers’

Een van de acties om dat voor elkaar te krijgen is het aantal boten voor studenten verminderen. Ze zijn het stadsbestuur een doorn in het oog. ,,Het aantal bootjesmelkers willen we radicaal terugdringen’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Zo’n honderd boten herbergen studenten. Dat is bijna een vierde van het totale aantal woonboten in Groningen. Een hoeveelheid die flink uit verhouding is, vindt de wethouder.

Ook nieuwe ligplekken

Per saldo komen er niet minder ligplaatsen voor woonschepen in de stad: ergens anders komen juist plekken terug. Bedoeling is ruimte te maken voor woonschepen bij het oude Suikerunieterrein en Meerstad, maar mogelijk ook in water als het Reitdiep, het Eemskanaal of het Hoornsediep.

Om de schepen weg te krijgen stelt de gemeente mogelijk een opkoopfonds in. Daarmee kunnen eigenaren uitgekocht worden. ,,Maar onze voorkeur heeft verplaatsen van de schepen naar een nieuwe ligplek, zonder dat we aankopen’’, zegt wethouder Van der Schaaf.

Welstand

De stad wil dat het aanzicht van het water rondom de binnenstad flink opknapt door de maatregelen. Voor de kwaliteit van woonboten golden tot voor kort nauwelijks regels. Om dat te veranderen wil de gemeente een soort welstandscommissie instellen die keurt of woonschepen er goed uitzien. ,,Zoals dat ook op de vaste wal geldt’’, zegt Van der Schaaf. Zo moet de kwaliteit van schepen aan het Hoendiep en de Noorderhaven verbeteren (oranje op afbeelding).

Voor het hele plan is flink wat geld nodig. Schepen moeten mogelijk worden opgekocht en eigenaren die verhuizen naar een andere plek moeten waarschijnlijk schadeloos gesteld worden. De stad heeft een document gemaakt over de toekomstvisie en maakte de komende tijd een inventarisatie over wat er moet gebeuren. Ook wordt een team ingesteld dat zich buigt over de materie.

Het woonschepencomité is geschokt door de vergaande plannen. Het was juist met de gemeente in gesprek om excessen aan te pakken. ,,Maar dit plan gaat veel verder'', zegt voorzitter Dirk van Driel. Hij betwijfelt of het ambitieuze plan realistisch is. Volgens het comité moet de gemeente met heel veel geld over de brug komen om eigenaren van studentenschepen zo ver te krijgen hun boot te verkopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.